latinica  ћирилица
13/06/2021 |  12:56 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Вучићу уручен орден Преподобног Прохора Пчињског

Предсједник Србије Александар Вучић одликован је орденом Преподобног Прохора Пчињског поводом 950 година постојања манастира и за покровитељство овог јубилеја.
Александар Вучић (Фото:instagram.com) -
Александар Вучић (Фото:instagram.com)

Вучић је у обраћању на Свечаној академији рекао да му је велика част што је добио орден и да, иако не жуди за одликовањима, овај орден има велики значај.

Он је истакао да када расту српска држава и Црква добро је и грађанима, те да без Цркве не може да се очува национално ткиво.

Напоменуо је да никада више није урађено за СПЦ, манастире, али да зна да то није довољно и да се због тога мора још више радити.

Вучић је захвалио Додику што је данас ту да би на сваком празнику који је важан за српски народ били заједно и показали у каквим су односима Република Српска и Србија.

- Јединство српског народа нам је важније него икада, нисмо слаби као што смо били, али ћемо бити снажнији, ако будемо јединствени - рекао је Вучић који је у обраћању присутнима је истакао и да ће чувати и штитити косовски завет.

Он је истакао да упркос тешки временима који предстоје и великим притисцима, као и пријетњама, тужбама и сукобима албанских политичара, сутра иде у Брисел гдје ће се борити за Србију.

Орден је Вучићу уручио епископ врањски Пахомије на свечаној академији, и ту прилику је искористио и да му честита.

Одлуку о додјели ордена донио је Савјет Епархије врањске, на приједлог владике Пахомије.

Свечаном академијом у порти манастира, обиљежен је јубилеј Манастира Прохор Пчињски - 950 година од оснивања и 700 година од упокојења краља Милутина, који га је обновио.