latinica  ћирилица
13/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Више од половине ученика прве генерације фризера пронашли посао (ВИДЕО)

У овој школској години у Бијељини је своје образовање завршила прва генерација фризера. Више од половине ученика из овог одјељења већ је пронашло посао. То показује колико је важна уписна политика у средње школе за занимања која су потребна тржишту рада.
Ученици фризери добили посао - Фото: РТРС
Ученици фризери добили посаоФото: РТРС

Одлука да у Бијељини буде формирано одјељење фризера у Пољопривредно медицинској школи показала се као добра. Тржиште је требало овај кадар јер је више од пола ученика прве генерације добило посао.

Међу њима и Анђела Пантић која је и најбоља ученица .Добила је могућност за стално запослење у фризерском салону гдје је обављала праксу.

- Ова средња школа је била само одскочна даска за даље. Даље планирам да наставим да се усавршавам да идем на академије и планирам БГ, постоји могућност да останем и у БН пошто имам сигуран посао у фризерскомс тудију сад на мени је да ли ћу се даље усавршавати или остати да радим - каже Пантић.

Годинама су представници Удружење фризера и козметичара тражили да буде уведен овај смјер јер им је био неопходан школован кадар.

- Ја сам добио радника једног савршеног фризера који је желио да буде фризер , обавља сад посао, помаже мени и то ми је спас. Да није било тога ја имам сад проблем ја бих на жалост послије 5 запослених фризера у мом салону остао сам без иједног.Они су отишли у иностранство - истакао је Владимир Нинковић предсједник Удружења фризера и козметичара Бијељина.

Захваљујући уписној политици која је направљена заједничком сарадњом локалне заједнице, Бироа за запошљавање и захтјевима привреде отварају се смјерови за школовање кадра потребног тржишту рада.

- За обу школску годину настављамо са праксом уписа у занимања која су потребна овом простору, мислим на фризере, столаре, браваре, завароваче, керамичаре она занимања која су се испрофилисала у ранијем перидоу с акценртом да у наредних пар година развијамо област грађевинске струке - каже Душко Ђурић предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина.

Иако је пандемија ставила на велику пробу издржљивост бијељинских предузетника, они су упркос недаћама показали снагу за опстанак уз подршку републичке и локалне власти.

- Нама предстоји 90.000 средствава Агенције за мала и средња предузећа која ће бити пласирана , у редовном дијелу иде 200.000 који су подршка предузетницима ми смо Иде и додатних 130.000 од концесионих накнада које ће бити пласиране у предузетништву искључиво у самозапошљавање на проједлог нашег удружења - рекао је Миле Стевић секретар Удружења "Предутзетник" Бијељина.

Прошле године у Бијељини је регистровано више занатских радњи у односу на угоститељске и трговинске које су биле водеће дјелатности у граду.

ОПШИРНИЈЕ У ПРИЛОГУ: