latinica  ћирилица
14/06/2021 |  07:30 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Обиљежавање свјетског Дана добровољних давалаца крви

Црвени крст Републике Српске данас ће обиљежити Свјетски дан добровољних давалаца крви.
Црвени крст-добровољни даваоци крви (Фото: ЦК) -
Црвени крст-добровољни даваоци крви (Фото: ЦК)

Циљ је да се појача свијест о потреби и важности редовног добровољног давања крви и истакне значај ове хумане активности, а посебан акценат је на улози младих у обезбјеђивању драгоцјене течности.

Црвени крст Републике Српске ће организовати акције добровољног давалаштва крви широм Српске, а свим медијским сервисима биће достављен видео спот о важности давања крви, накнадно и сва републичка признања вишеструктим добровољним даваоцима.

Према подацима општинских и градских организација Црвеног крста, у бази Црвеног крста Републике Српске закључено са 31. децембром прошле године регистровано је укупно 22.949 добровољних давалаца крви.

Свјетски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, ове године обиљежава се под мотом "Даруј крв да живот тече даље" и у складу је са смјерницама Свјетске здравствене организације.

Истакнуто је да су млади широм свијета иницијатори бројних активности фокусираних на обезбјеђење довољних залиха сигурне крви, па ће овог 14. јуна посебан акценат бити стављен на њихову улогу.

Из Црвеног крста су захвалили свим добровољним неплаћеним даваоцима за драгоцјену течност којом спасавају људске живот, али ову своје активности ће искористити и да подигну свијест јавности о потреби и важности редовног, добровољног давања крви.

Захвалност је исказана за племенитост и љубав према човјеку уз жељу да увијек буду на путу хуманости чинећи овај свијет здравијим мјестом за живот.

"Ваше учешће у акцијама је чин солидарисања са особама чији животи и здравље зависе од довољне количине сигурне крви и крвних компоненти, стога представљате кључни сегмент сваког здравственог система, док је ваш допринос немјерљив за здравствени систем, за нашу организацију и цијелу друштвену заједницу", истакнуто је у саопштењу. /крај/мкб