latinica  ћирилица
14/06/2021 |  10:28 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: Позив грађанима да се пријаве за здравствено осигурање

Грађани који још нису регулисали свој статус осигурања и који тренутно због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона користе право на здравствену заштиту могу у надлежним пословницама Фонда да регулишу свој статус и пријаве се на осигурање - наведено је у саопштењу Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

- Иако је епидемиолошка ситуација знатно повољнија, молимо грађане да се овај процес пријаве на здравствено осигурање спроводи у складу са поштовањем епидемиолошких мјера и без стварања гужви - додаје се у саопштењу.

Позив за пријаву на здравствено осигурање посебно се односи на оне грађане који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање и који до данас нису регулисали свој статус осигурања.

- Ово је уједно и прилика да позовемо осигуранике да приликом свог доласка у Фонд преузимају своје електронске картице у свим пословницама Фонда, дакле у цијелој Републици Српској, будући да ће се од 1. августа у свим здравственим установама примјењивати Интегрисани здравствени информациони систем ( ИЗИС) - истиче се у саопштењу.

Из Фонда подјећају да је на снази још ванредна ситуација и  да здравствене књижице није потребно овјеравати, па у складу са тим нема потребе да се стварају гужве у пословницама, јер тренутно нико неће остати ускраћен за пружање здравствене заштите.

- Наш циљ је да за сваког грађанима који нема утврђен основ за пријаву на здравствено осигурање, пријавимо на осигурање на један од законом предвиђених могућности како нико по укидању ванредне ситуације не би остао без осигурања. Зато је важно да сви грађани који још нису регулисали свој статус то и ураде, јер по укидању ванредне ситуације, укида се и право коришћења здравствене заштите за неосигуране грађане у јавним здравственим установама. На овај начин желимо на вријеме реагујемо како би се овај процес спроводио без гужви, јер епидемиолошка ситуација и даље налаже опрезност - наводи се у саопштењу.

Фонд ће, такође, организовано, позивати грађане који су још без утврђених основа за пријаву на здравствено осигурање да према утврђеном редоследу долазе у надлежне пословнице Фонда и пријављују се на осигурање. Поред тога, осигураници за све детаље могу да се информишу на инфо телефон 051 249 171, посебно када је у питању која документација им је потребна за пријаву на осигурање.

Иначе, Фонд још раније у сарадњи са Пореском управом Републике Српске има могућност да у систему Пореске управе провјери да ли лице остварује приходе или не ,а све у циљу да грађани више не морају да шетају од једне до друге институције. То ће, такође, значајно убрзати процес пријаве на здравствено осигурање.

Подсјећамо да је Закон о здравственом осигурању Републике Српске дао широк спектар могућности пријаве на осигурање, а посебно су заштићене друштвено осјетљиве категорије попут дјеце до 15 година, трудница, породиља, старијих од 65 година, обољелих од малигних болести, дијабетеса који се на здравствено осигурање у случају да немају ниједан други основ, могу пријавити због свог здравственог статуса, што раније није био случај.