latinica  ћирилица
14/06/2021 |  10:46 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

Вучић: Дјело јунака са Кошара даје енергију за још снажнију борбу за Србију (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић данас је на Дедињу положио вијенац на споменик херојима са Кошара и захвалио ветеранима за све што су урадили за отаџбину.
Полагање вијенаца (Фото: instagram.com/buducnostsrbijea) -
Полагање вијенаца (Фото: instagram.com/buducnostsrbijea)

Вучић је поручио да му оно што су они учинили даје енергију да се још снажније бори за Србију.

Он се након церемоније полагања вијенаца руковао и кратко разговарао са некадашњим браниоцима Кошара уз напомену да би волио да се поново сретну око Видовдана да сагледају шта је реално да се учини за њихов статус.

- Бескрајно вам хвала на свему што сте урадили за отаџбину. Покушаћемо заједно да се изборимо - поручио је Вучић у чијој пратњи је била министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ветерани су му пожељели срећу у Бриселу гдје иде на преговоре са Приштином, на шта је предсједник Вучић рекао да "свако ради свој посао".

У Београду ће вечерас у 20.00 часова бити одржана комеморативна академија поводом 22 године од битке на Кошарама.

Битка за караулу Кошаре на граници тадашње СР Југославије и Албаније сматра се највећом у новијој српској историји у којој је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, бранило домовину од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача из НАТО-а.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла на граничном прелазу Раса Кошаре, на граници тадашње СР Југославије и Албаније, а званично завршена 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије повукла са Кошара на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а.

У борбама су учествовали дијелови 125. и 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, елементи 63. и 72. Специјалне бригаде, као и група страних добровољаца међу којима је највише било Руса.

На Кошарама је погинуо 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца, а рањено их је 256.