latinica  ћирилица
14/06/2021 |  11:42 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Широм Српске почео упис у средње школе (ВИДЕО)

Широм Српске почео је упис у средње школе за школску годину 2021-2022. годину.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Ученици који се одлуче уписати неко од дефицитарнх занимања, примаће мјесечне стипендије у износу од 100 марака и мјесечни превоз у вријеме трајања наставне године. Будући средњошколци жељни су нових знања, али и наде да ће школе које одаберу бити најбоља основа за упис факултета.

У бањалучким средњим школама од јутрос посебна атмосфера – почео је први уписни рок у којем влада неизвјесност, али и нада у успјешну будућност младих, за које долази врло важан животни период. Будући Гимназијалци очекују да ће усвојити најбоље знање управо у овој средњој школи. Управо из тог разлога за бањалучку гимназију опредијелили су се Теодора Бошњак и Растко Илић.

- Учила сам како бих могла уписати Гимназију и надам се да ћу тако и даље у средњој школи да наставим и због стипендија. Сматрам да је најбоља школа у Бањалуци - истакла је Бошњак.

Илић је додао да се одлучио за Гимназију јер се још увијек није одлучио који ће факултет уписати, а по завршетку средње школе може да упише факултет који жели.

На први дан уписа у бањалучкој Гимназији влада велика заинтересованост ученика. Посљедњих година, усљед нових занимања и потраживања на тржишту, кажу, повећано је интересовање за рачунарско-информатички смијер.

- Гимназија уписује 11 одјељења 264 ученика језички општи рачунарски и математички смјер - рекла је Вита Малешевић, директорка Гимназије Бањалука

У бањалучкој Пољопривредној школи први дан уписа за ученике који су остварили више од 60 бодова. Већу заинтересованост ученика, очекују сљедећег понедјељка када је планиран упис ученика са остварених мање од 60 бодова. Очекују и повећано интересовање за дефицитарна занимања.

- Занимања месар и пекар проглашена су за дефицитарна занимања. Ученици који се одлуче за та занимања примаће стипендију од 100 марака и превоз. Као и сваке године за ова занимања са послодавцима имамо договорену плаћену праксу на којој ученици могу и да зараде -  каже Бојан Бакал директор Пољопривредне школе Бањалука.

876 бијељнских основаца конкурише у шест средњих школа, у којим ће се профилисати за неко од десетина занимања које нуде те образовне установе. У првом дијелу јунског уписног рока предност имају одликаши, односно ученици који на основу претходног школовања имају од 60 до 70 бодова.

- Завршио сам Основну школу "Јован Дучић" у Патковачи. Одличан сам ученик и ишао сам на такмичења. Одлучио сам да упишем Техничку школу , односно смјер техничар информационих технологија - рекао је Никола Лукић, ученик. ‘

За ученике који уписују први разред средњих школа, а одлуче се за дефицитарна занимања, биће обезбијеђене мјесечне стипендије у износу од 100 марака и мјесечни превоз у вријеме трајања наставне године. Листом дефицитарних занимања обухваћена су 23 занимања у 33 школе, у 22 јединице локалне самоуправе.