latinica  ћирилица
14/06/2021 |  12:59 | Аутор: СРНА

Дачић: Присвајањем православног насљеђа Албанци најгрубље покушавају ревидирати историју

Предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно насљеђе на Косову и Метохији присвоји као "косовско", чиме се на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Косову на насљеђу српске и православне културне баштине.

Говорећи на отварању састанка Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља у Београду, он је указао да је српска баштина угрожена, не само кроз овакве покушаје, већ и физички, саопштено је из Народне скупштине Србије.

- О томе говори и чињеница да су неки од средњовековних православних манастира и цркава на међународној листи угрожене историјске баштине - рекао је Дачић.

Он је додао да је захтјев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите директан наставак насиља које без прекида траје већ деценијама, преносе београдски медији.

- Интерес Приштине за културу мотивисан је искључиво њиховим покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције - рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да је на Косову и Метохији од 1999. године порушено, оскрнављено и девастирано више од 150 православних храмова, што свједочи о покушајима Албанаца да затру српске трагове.

- Примјер за то је и црква у Самодрежи. Девастирана је, остала је без крова, а унутрашњост је претворена у сметлиште и јавни тоалет - рекао је Дачић.

Он је исказао спремност Србије да учествује у свим активностима Интерпарламентарне скупштине православља, као важног форума мултилатералне сарадње у питањима која су од значаја, не само за свијет православних, већ и за читаву савремену цивилизацију.

Дачић се у оквиру Интерпарламентарне скупштине састао са генералним секретаром Интерпарламентарне скупштине православља Максимосом Каракопулосом и предсједником Интерпарламентарне уније православља Сергејем Гавриловом и упознао их са иницијативама које ће бити покренуте у вези са Аја Софијом.

Гаврилов је изразио забринутост због угрожености хришћанског нас1еђа на Косову и Метохији и говорио о веома тешкој ситуацији у којој се хришћани налазе на Блиском истоку.