latinica  ћирилица
14/06/2021 |  13:58 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Кошарац предложио измјену Правилника о примјени Закона о ПДВ-у

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ иницијативу за покретање поступка измјене и допуне Правилника о примјени Закона о порезу на додатну вриједност у циљу побољшања услова пословања и стимулисања инвестиција у слободне зоне.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Иницијатива је упућена на основу захтјева Владе Републике Српске која је Министарству спољне трговине и економских односа БиХ предложила да покрене ову процедуру код УО УИО БиХ, како би се створили услови за ослобађање од плаћања пореза на додатну вриједност комуналних дјелатности /електрична енергија, вода, гас и збрињавање отпада/, неопходних за финалну производњу робе привредних субјеката који се баве производним дјелатностима у слободним зонама.

- У потпуности поздрављамо и подржавамо ову иницијативу Владе Републике Српске, цијенећи да би измјене и допуне Правилника допринијеле повећању директних страних улагања, отварању нових радних мјеста, повећању девизне зараде и подстицању економског раста. Истовремено, иницијатива је важна и због тога што бисмо постојеће и будуће слободне зоне у Републици Српској и Федерацији БиХ довели у равноправан положај са слободним зонама у региону, нудећи једнаке олакшице страним инвеститорима, што је и циљ успостављања слободних зона - поручио је Кошарац.

Он је изразио очекивање да ће УО УИО БиХ позитивно одговорити на захтјев за покретање поступка измјене и допуне Правилника о примјени Закона о порезу на додатну вриједност, те напоменуо да ће Министарство спољне трговине и економских односа бити на располагању свим учесницима у овом поступку за одговарајућу помоћ у оквиру својих уставних надлежности, саопшено је из ресорног министарства.

- Искуства из региона нам говоре да је једна од водећих повластица која опредјељује инвеститоре на улагања у слободној зони ослобађање плаћања ПДВ-а на енергенте у слободној зони, попут струје, гаса и слично. То у БиХ данас није случај, те сматрам да је потребно промијенити постојећу праксу да бисмо побољшали услове пословања и стимулисали инвестиције у слободне зоне - нагласио је Кошарац.