latinica  ћирилица
14/06/2021 |  14:26 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Исплаћени подстицаји за повећање плата радника

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске исплатило је укупно 4.911.857,24 КМ привредним субјектима у Републици Српској, у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, на име подстицаја за повећање плата радника, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

За трећи обрачунски период јул-децембар 2020. године запримљено је укупно 429 пријава, док су средства одобрена за 395 привредних субјеката за 14.074 радника, а односе се на захтјеве који су достављени у периоду од 01. јануара до 01. марта 2021. године, наводи се у саопштењу.

Право на подстицајна средства имала су привредна друштва и предузетници, који су повећали плате запослених, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди Републике Српске.

По општинама/градовима највећи износ подстицаја за повећање плате радника додијељен је привредним субјектима са подручја града Бањалука, а затим слиједе град Бијељина и општина Станари, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Највеће износе у додјели подстицаја за повећање плате радника имају привредни субјекти из области прерађивачке индустрије и области производње електричне енергије, наводи се у саопштењу.

Министарство привреде и предузетништва извршиће у наредном периоду анализу примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске која ће обухватити четири обрачунска периода за подстицај за повећање плате радника.

Радну групу за израду анализе ће, поред представника Министарства привреде и предузетништва, чинити и представници Министарства финансија, Пореске управе, пословне заједнице, синдиката и других органа.