latinica  ћирилица
14/06/2021 |  15:16 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Чувати успомену на најмлађе жртве протеклог рата

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић подржала је рад Удружења "Дванаест беба" и истакла да је обавеза институција Српске да чувају успомену на најмлађе жртве протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, те да се са посебном пажњом односе према њиховим породицама.
Жељка Цвијановић са Жељком Тубић - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић са Жељком ТубићФото: СРНА

Цвијановић је данас разговарала у Бањалуци са секретарком Удружења "Дванаест беба" Жељком Тубић о активностима које удружење реализује, као и плановима за будући период.

Током састанка је разговарано и о статусу овог удружења које окупља мајке 12 беба које су трагично настрадале усљед недостатка кисеоника у бањалучком породилишту 1992. године.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

У бањалучком породилишту од 22. маја до 19. јуна 1992. године преминуло је 12 беба усљед недостатка кисеоника потребног за адекватан третман, јер САД и остале западне земље, током борби у грађанском рату у БиХ, нису дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем западном дијелу Републике Српске.

Дванаест "бањалучких звјездица" постало је симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице, а агонија је прекинута пробојем коридора, познатог као "коридор живота", и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба.