latinica  ћирилица
14/06/2021 |  16:14 ⇒ 18:16 | Аутор: Агенције

Ковид сертификати у ЕУ од 1. јула

Шефови три водеће институције Европске уније данас су потписивањем финалне уредбе озваничили употребу Ковид пасоша, који омогућава слободно кретање унутар Уније у доба пандемије.

Церемонији потписивања су присуствовали предсједавајући Европског парламента Давид Сасоли, Савјета ЕУ Антонио Коста и Европске комисије Урсула фон дер Лејен.

- Дигитални Ковид сертификат ЕУ је симбол онога за шта се Европа залаже. Европа која не посустаје када је стављена на тест. Европа која се уједињује када се суочи са изазовима. Наша унија је поново показала да најбоље радимо када радимо заједно - казао је Коста, премијер Португала, предсједавајуће земље Савјета ЕУ.

Додао је да је пропис о дигиталном сертификату договорен у рекордном року од 62 дана.

Циљ дигиталног документа је да олакша сигурно и слободно кретање унутар ЕУ током пандемије ковида 19. Сви Европљани имају право на слободно кретање, али потврда ће олакшати кретање ослобађајући носиоце овог документа од ограничења попут карантина.

Потврда ће бити доступна у дигиталном и папирном формату, а издаваће се на свим службеним језицима ЕУ. Покриваће информације о носиоцу као што су преболован ковид 19, обављена вакцинација или тестирање на присуство вируса корона.

Издавање сертификата неће се наплаћивати.

Уредба ступа на снагу 1. јула 2021. године и остаје на снази 12 мјесеци.