latinica  ћирилица
14/06/2021 |  18:46 ⇒ 15/06/2021 | 07:02 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу нових докумената - Сребреничани страдали прије јула 1995. представљени као жртве злочина (ВИДЕО)

Манипулација директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића о броју жртава из јула 1995. године није усамљен случај.
 -

Након што је Суљагић признао да је посмртне остатке оца Суље, који је као припадник тзв. Армије БиХ погинуо 1992. године, сахранио у комплексу Поточара, испливали су и други слични примјери.

РТРС посједује десетине досијеа који осликавају како су Бошњаци из сребреничке регије, погинули или умрли природном смрћу прије и након јула 1995. године, мјесто пронашли у Меморијалном комплексу.

Ако је судити према документима, у Поточарима су "сахрањивани" и живи!

Као да није ријеч о људским судбинама и жртвама које заслужују пијетет, креаторима, сада већ глобалног сребреничког мита, били су битни само бројеви!

Судећи према документима, већ 1996. године почела је институционална ревизија. У служби су били тадашња Федерална комисија, касније бошњачки огранак Института за нестала лица, потом Међународна комисија за нестале особе, па чак и поједини судови нижег ранга. Сви они издавали су потврде и преправљали податке о мјесту, времену и начину смрти муслимана/Бошњака из лажно демилитаризоване сребреничке регије.

1. Севлудин Салкић - према ранијем подацима Међународног црвеног крста и Федералне комисије погинуо је у јулу 1992. Суд у Лукавцу и ИЦМП одлучили су да вријеме смрти ипак буде јул 1995.
2. Авдулах Муратовић - мјесто и датум смрти - јул 1995. Поточари. Син му Хамдија, међутим, тражио је оца Авдулаха који је нестао 1993. у Братунцу.
3. Бехида Халиловић - жртва је јулског Сребреничког злочина. Бехида је, међутим, још од далеке 1997. године безуспјешно покушавала да своје име избрише са спискова страдалих и из Меморијалног комплекса.
4. Селман Алић убијен је у јулу 1995. Тако пише на папиру. На другом, издатом 2014. године од стране ИДДЕЕ, власник је валидних личних докумената. Живи у Сребреници.
5. Хакија Селимовић, рођен 1938. године у мјесту Герови код Власенице, према првобитним подацима ИЦМП-ија нестао је 7. јула 1993. године. Са редигованим подацима нестанка Хакија Селимовић страдао је 11. јула 1995. године у Сребреници и сахрањен у Меморијалном центру Поточари.
6. Садик Лолић рођен 1966. године у Пећи код Сребренице. Свједоци су казивали да је страдао 3. јула 1992. Ти подаци су и у архивама бивше Федералне комисије за нестале и Међународног црвеног крста. Али, ови подаци су опет били промјењива категорија. Па је и Садик нестао 11. јула 1995, а његово име уклесано у Меморијалном комплексу Поточари.
7. Адема Адемовића из Горње Вршиње, Федерална комисија евидентирала је под шифром број 39. Датум нестанка 15. новембар 1992. године. Нестанак пријавили још током рата родитељи Зулфо и Салкуна. Но и Адем је смирај пронашао у Поточарима. Претходно Рифат Кешетовић наводно извршио обдукцију и издао умрлицу са датумом 12. јули 1995.
8. Суљо Смајић (60) "нестао" је у јулу 1995, пишу то и Федерална и Међународна комисија за нестале. Кћерка, син и сестричина тврде да је Суљо преминуо по доласку у Тузлу.
9. Шестогодишња Мелиха /Шевка/ Ефендић, према доступном изводу из матичне књиге - година смрти 1993. Мјесто Поточари. И опет манипулативни акт Федералне комисије за нестале. Шестогодишња Мелиха била је у групи од неколико заробљених жена и дјеце - и страдала је 14. јула 1995.
10. Новорођенче Хаве и Хајрудина Мухића, најмлађа је жртва геноцида - тако сваког јула одјекује сребренички ехо. Годинама касније добила је надгробни споменик и име - Фатима. Но, њена мајка раније је свједочила како је дјевојчица услијед порођајних компликација - мртворођена.
11. Мухамед Авдић матичар у Сребреници, за исти дан 1. октобар 2013. године издао је двије умрлице на име Шахин Латифовић. Према једној датум Шахинове смрти 16. мај 1992. Нови број умрлице и Шахин је страдао у јулу 1995.

Још десетине сличних тајних досијеа подрињских муслимана, у нашем је посједу. И свима је именилац заједнички - након што су удруженим снагама сарајевске бивше и још актуелне институције умијешале прсте, сви су смирај пронашли у Поточарима, а у рубрици датум смрти - пише управо јул 1995. О дјелићу сребреничких манипулација прије коју годину, епизодно је проговорио Мирсад Токача. Прије него су се на њега обрушили сарајевски конструктори, Токача је изјавио да се у Поточарима налазе људи који, како је рекао, немају везе са Сребреницом 1995, те да су погинули `92. и `93. године.

Творци искривљене сребреничке историје за сада, ћуте. Амор Машовић дугогодишњи члан разних комисија и Института за тражење несталих, чији је потпис учестао на расположивим документима, на доказе се не обазире. А на телефонске позиве не одговара.

Бранимир Којић, из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Сребреница, каже да све ово што они раде и што покушавају, излази полако на видјело.

Не чуди онда што у бошњачкој јавности потпуно игноришу на фактима заснован извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у ратном периоду. Или што им је суткиња Хашког трибунала
Приска Матимба Нијамбе напрасно постала најомраженија личност. А управо је Нијамбе упозорила на недопуштену противрјечност Трибунала који је утврдио да је тих јулских дана `95. муслиманска војна колона у пробоју кроз српску територију, имала значајне борбене губитке, али је исти тај Трибунал пропустио да утврди број погинулих у пробоју. Ваљда случајно!?