latinica  ћирилица
14/06/2021 |  18:59 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Правни тим генерала Младића покреће поступак ревизије пресуде (ВИДЕО)

Иако је Механизам за међународне кривичне судове прошле седмице донио правоснажну пресуду генералу Ратку Младићу, његов тим најављује наставак правне борбе. Одбрани је на располагању институт ревизије пресуде који ће, како су најавили, дефинитивно бити употријебљен. У том, како чланови тима кажу, изузетно сложеном поступку, од велике помоћи биће им и издвојено мишљење предсједавајуће Жалбеног вијећа, судије Приске Матимбе Нијамбе.
Ратко Младић -
Ратко Младић

Правило 119, дио Правилника о поступку и доказима Хашког трибунала, нада је тиму одбране генерала Ратка Младића. Оно предвиђа које су околности под којима одбрана или тужилац могу да поднесу захтјев за поступак преиспитивања, односно ревизије пресуде.

- Сад је прво потребна правилна анализа саме пресуде. На основу тога ћемо видјети у којем правцу треба да идемо и ићи ћемо у свим правцима којима буде потребно - рекао је син генерала Ратка Младића Дарко Младић.

Да ће тим одбране дефинитивно ићи у поступак ревизије, каже и главни бранилац Бранко Лукић. Он не жели да прејудицира резултат таквог поступка који је, тврди, изузетно обиман и комплексан.

- Процедура је таква да се прво од вијећа тражи дозвола за тај ванредни правни лијек и када та процедура прође, онда се организује једно мини суђење на којем се износе предложени докази који морају да буду нови - каже Лукић.

Правном тиму ће, кажу, од велике помоћи бити и издвојено мишљење судије Приске Матимба Нијамбе које се такође анализира. Бранко Лукић, али и члан тима одбране Миодраг Стојановић упућују на неколико грешака, међу којима и на временско-географски оквир, али и на поступак утврђивања одговорности на основу посредних доказа.

- Прекорачена је оптужница и територијално и временски и постоје чак инцидентни који уопште нису у оптужници. Судија Нијамбе је то препознала, ми смо то наводили у Жалби и током суђења, тако да је генерал Младић, чињеница је, осуђен за учествовање у удруженом злочиначком подухвату у БиХ када уопште није био на њеној територији, јер се налазио у Републици Хрватској - нагласио је Лукић.

И судија Матимба Нијамбе, али и чланови правног тима Ратка Младића, питају - како је вијеће могло да закључи да је Младић имао контролу над паравојним јединицама, упркос доказима о његовим напорима да такве јединице искоријени.

Подсјетимо, у уторак 8. јуна, изречена је правоснажна пресуда команданту Главног штаба Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, којом му је, уз супротно мишљење главне судије Приске Матимба Нијамбе, потврђена доживотна казна.