latinica  ћирилица
14/06/2021 |  19:33 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Захтјев за измјештање трасе ауто-пута Бањалука-Приједор није оправдан (ВИДЕО)

Дан након протеста становника мјесних заједница Верићи, Бистрица и Ламовита, на којима су тражили измјену трасе ауто-пута Бањалука-Приједор због, како кажу, рушења великог броја стамбених објеката, стигао је одговор надлежних републичких институција. Из ресорног министарства наводе да захтјев за измјештање трасе није оправдан, јер свако одступање од садашње довело би до нових, чак и већих рушења стамбених објеката.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Након састанка радне групе, којем су присуствовали и учесници јучерашњег протеста, анализирано је могуће одступање трасе ауто-пута на овом подручју, на којем је закључено да све варијанте које су представници ових мјесних заједница предложили условљавају нова рушења, чак и већа него што су сада, истичу из ресорног министарства. Додају да је у овој фази усвојени план примјењив.

- Закон је предвидио и могућност измјене плана. Исто тако, ми немамо ништа против тога да се покрене измјена плана, уколико је она оправдана, али бојим се да у овом моменту сви ти приједлози који долазе са друге стране нису оправдани - истакао је помоћник министра за урбанизам и просторно уређење Драган Јевтић.

Осим тога што би се измјеном трасе појавили нови објекти за рушење, то би и значајно повећало трошкове изградње самог ауто-пута, тврде у Министарству.

- Сама траса би се повећала у дужини, самим тим ми бисмо одступили од концесионог уговора, и све то би изискивало значајне финансијске трошкове по Владу Српске односно Републику Српску - додао је Јевтић.

С техничког аспекта, ово је најбоље рјешење, тврде и у Институту за грађевинарство Републике Српске. Кажу да на спорним локацијама није могуће испројектовати трасу, а да се не сруши нити један објекат, што су и презентовали становништву. Дати су им и приједлози за додатне преговоре о рушењима.

- То је било прије неких мјесец дана. Ми од тада немамо никакву повратну информацију. Становницима је дат рок од 10 дана да дају коментаре и нису се оглашавали, чак ни у Верићима, гдје смо им дали катастарске изводе са новим варијантама - каже Душица Лемез из Института за грађевинарство Републике Српске.

Са протеста који је јуче одржан упућен је захтјев да се траса ауто-пута Бањалука-Приједор кроз три мјесне заједнице измјести 800 метара јужно од садашње, чиме би, како тврде, велики број стамбених објеката био сачуван.

- Пут неће ићи од Верића до Ламовите ако буде ишао преко наших кућа. Имате Верића Поље, Бистричко Поље, Омарска поље, па тамо правите пут 2.11 - поручио је на протесту Оливер Рубин из Ламовите.

Учесници протеста истакли су да ће бити истрајни у намјери да траса ауто-пута у њиховим мјесним заједницама буде промијењена.