latinica  ћирилица
14/06/2021 |  21:30 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Вандалиски напад на цркву на Кордуну (ФОТО)

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је да су вандали полупали гранитне плоче у порти Цркве Сабора српских Светитеља у Вргинмосту на Кордуну, која је више пута скрнављена и пљачкана.
Црква у Вргинмосту на Кордуну (eparhija-gornjokarlovacka.hr) -
Црква у Вргинмосту на Кордуну (eparhija-gornjokarlovacka.hr)

Линта је навео да су непознати починиоци прошле ноћи ушли у порту цркве и полупали гранитне плоче за облагање зидова, мозаик и газишта за степениште који су допремљени два дана раније и били су спремни за уградњу.

Према његовим ријечима, овај вандалски напад је срамота међународне заједнице, прије свега ЕУ, која још ћути и толерише физичке нападе на Србе, српску имовину, као и Српску православну цркву.

Црква у Вргинмосту на Кордуну (eparhija-gornjokarlovacka.hr)

- У претходном периоду црква је више пута била мета вандала, пљачкања и скрнављења. Овај случај најбоље говори о угрожености православне баштине и вјерских објеката у Хрватској и њим се шаље злокобна порука преосталим Србима у Вргинмосту и шире да се не могу осјећати безбједно на својим огњиштима - истакао је Линта.

Он је позвао хрватску полицију да хитно спроведе истрагу, пронађе и казни одговорне за безумни напад на православну цркву у Вргинмосту.

Црква у Вргинмосту на Кордуну (eparhija-gornjokarlovacka.hr)

Према његовим ријечима, хрватска власт својим ћутањем и нечињењем подстиче екстремисте да наставе са скоро свакодневним физичким и вербалним насиљем према Србима, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Јасно је да за Србе у Хрватској не важе Устав, закони и међународне конвенције и да се они грађани трећег реда - рекао је Линта.