latinica  ћирилица
14/06/2021 |  22:52 ⇒ 22:52 | Аутор: СРНА

Бајден: Не желимо сукоб са Москвом

САД не желе сукоб са Русијом, али ће НАТО одговорити у случају наставка штетних активности Москве, изјавио је амерички предсједник Џозеф Бајден.
Џо Бајден на Самиту о климатским промјенама - Фото: AP
Џо Бајден на Самиту о климатским промјенамаФото: AP

Бајден је на конференцији за новинаре након самита НАТО у Бриселу рекао да Русија и Кина покушавају да подијеле Алијансу.

- Суочени смо са глобалном здравственом кризом каква се дешава једном у 100 година. У исто вријеме, демографске вриједности, које се потцјењују, су под притиском, како споља тако и изнутра. Русија и Кина желе да унесу подјеле у нашу трансатлантску солидарност - истакао је Бајден.

Бајден је нагласио да ће предсједнику Русије Владимиру Путину поручити да не жели сукоб са Москвом.

Он је оцијенио да ће његов састанак са Путином бити од кључне важности и да ће понудити Москви сарадњу у подручјима од обостраног интереса, уколико Кремљ то жели.

Бајден је Путина описао као "паметног и чврстог" и као "непријатеља, односно некога ко би могао бити непријатељ".

- Ставићу до знања предсједнику Путину да постоје подручја у којима можемо да сарађујемо, уколико он тако одлучи. Уколико одлучи да не сарађује и да се понаша како се раније понашао у вези са кибернетичком безбједношћу и другим активностима, одговорићемо на прикладан начин - поручио је Бајден.

Амерички предсједник додао је да ће Путину јасно "објаснити гдје су црвене линије".