latinica  ћирилица
15/06/2021 |  08:35 ⇒ 10:40 | Аутор: РТС

Наставак дијалога у Бриселу, први састанак Вучића и Куртија

Нова рунда дијалога у Бриселу на високом политичком нивоу.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Први пут ће се састати предсjедник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Састанак се одвија под окриљем ЕУ коју представљају шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Агендом је предвиђено да се предсjедник Србије билатерално састане са главним посредником ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Жосепом Борељом.

Након одвојених билатералних састанака Бореља са Куртијем и Вучићем, требало би да почне и трилатерални састанак коме ће присуствовати предсједник Србије, премијер привремених приштинских институција, шеф дипломатије ЕУ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

У Бриселу се наводи да на дашањем састанку неће бити фиксираних тема, већ ће се разговарати  о томе како и куда даље ће ићи дијалог.

У претходној фази разговарало се о имовини, несталима и Заједници српских општина, па треба очекивати да ће, уз генерални разговор о функционисању дијалога, и о овим темама бити ријечи, јавља РТС. 

Најављена је и конференција за штампу Мирослава Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Приштина-Београд и друга питања западног Балкана. 

Из ЕУ, која је главни посредник у дијалогу, пред састанак су навели да је у питању наставак процеса започетог још 2011. године, а не, како Курти каже, нови дијалог.

Вучић је, уочи дијалога, рекао да очекује да представници Приштине у Бриселу наставе, како је рекао, "свој шоу", истичући да њих суштински не занима дијалог, већ прије свега локални избори које најављују на KиМ за октобар. 

Посљедња рунда разговора одржана је 10. децембра 2020. године и у њој је Србију представљао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На тој техничкој рунди Петковић је инсистирао на формирању Заједнице српских општина, на шта се Приштина обавезала Бриселским споразумом, а разговарало се и о имовини и финансијским потраживањима.

Како јавља РТС, у ЕУ су свјесни да су становишта двије стране удаљена, више сада него раније јер Курти представља Приштину.

Од данашњег разговора очекују, рекло би се, континуитет уз разумијевање да је ово нова фаза, поштовање онога што је до сада договорено и примјена већ прихваћених обавеза.