latinica  ћирилица
15/06/2021 |  10:27 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Обиљежено 29 година од егзодуса и страдања Срба из долине Неретве (ФОТО/ВИДЕО)

Срби из долине Неретве сјећају се крвавих јунских дана 1992. године.
Мостар - обиљежавање - Фото: РТРС
Мостар - обиљежавањеФото: РТРС

Средином јуна је почео егзодус у којем је са својих огњишта пред хрватским и муслиманским јединицама прогнано више од 30.000 припадника српског становништва са овог подручја.

У мјесту Буна код Мостара, обиљежена је 29. годишњица страдања.

Мостар - обиљежавање (фото: РТРС)

На мјесту гдје је у јуну 1992. посљедњи пут виђено 18 српских бораца и 11 цивила, окупили су се чланови њихових породица. Бачене су руже у ријеку Буну и упаљене свијеће. Многи ни 29 година касније немају гроб за своје најближе и још трагају за њима.

Тих тешких јунских дана бројни цивили су убијени на кућном прагу, многи су завршили у логорима гдје су мучени, силовани, убијани, ањихова имовина је опљачкана. Најтеже је породицама несталих, а још се трага за 82 лица.

- Процес тражења несталих је застао када је пребачена надлежност на Институт за тражење несталих БиХ. Овом динамиком чекаћемо још сто година - рекла је предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић.

Представници Инстутута негирају опструкције и тврде да ће већ у наредна три мјесеца бити проведене ексхумације на овом подручју. Кажу- све је мање живих свједока, а исцрпљене су уобичајене методе трагања .

- Прелазимо на дубинске сонде и уређаје за претраживање терена - изјавио је предсједавајући колегијума Инстутута за нестала лица БиХ Никола Перишић.

На данашњи дан 1992. запаљена и саборна црква Свете Тројице у Мостару, а потом и остали православни храмови у долини Неретве.

Три деценије касније, још многа питања немају одговоре.

- Док и једни и други и трећи не признају све жртве нема истинског мира ни помирења - додао је потпредсједник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић. 

Осим спорадичних пресуда за злочине у логору Дретељ и Војној амбуланти, за масовни прогон, убиства и уништавање српске имовине у долини Неретве, нико није одговарао. Од готово 40.000 Срба , колико их је било 1991. године сада на овом подручју сада живи њих 4.300.