latinica  ћирилица
15/06/2021 |  11:02 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Деда Тришин млин интересантан посјетиоцима (ФОТО)

Обновљени млин дједа Трише у Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, све више привлачи пажњу посјетилаца.
Деда Тришин млин - Фото: Сенссервис
Деда Тришин млинФото: Сенссервис

Сви који дођу, на невеликом простору, уз шум потока Калин и звук воденице, присјетиће се неких ранијих времена, Ћопићевог дјетињства и ликова које је овјековјечио у својим дјелима.

Предсједник Завичајног друштва "Бранко Ћопић" Душанка Дакић рекла је Срни да понуду треба употпунити.

Деда Тришин млин (фото: СРНА)

Према њеним ријечима, од друге половине прошлог мјесеца организована су дежурства.

- Драго нам је кад дођу гости. Сјећам се да сам прве недјеље ја била дежурна и да су дошли гости и застали и питали гдје се плаћа улаз. Госте дочекамо са осмјехом и не наплаћујемо - рекла је она.

Деда Тришин млин (фото: СРНА)

Дакићева је навела да су посјетиоци заинтересовани да купе брашно самљевено у воденици, те да се распитују за сувенире.

- Почели смо са припремом сувенира које ћемо продавати по симболичној цијени. Желимо да сви који посјете Хашане понесу лијепе успомене - истакла је она.

Према њеним ријечима, чланови Завичајног друштва "Бранко Ћопић" имају доста идеја у вези са уређењем простора, али су активности ограничене финансијским средствима.

Деда Тришин млин (фото: СРНА)

Обновљени млин дједа Трише дио је пројекта "Башта сљезове боје", осмишљен 2015. године, поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића.

У Хашанима је обновљена спомен-школа, млин дједа Трише, а прошле године је завршена изградња реплике Ћопићеве родне куће.

Од спомен-школе, поред Ћопићеве родне куће, до млина, што је око два километра, поред пута су постављене табле са цитатима из Ћопићевих дјела, фотографијама и другим информацијама.