latinica  ћирилица
15/06/2021 |  11:11 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

Подржан приједлог измјена и допуна Закона о Савјету министара

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у другој комисијској фази подржала Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Савјету министара, који су предложили посланици Мирјана Маринковић Лепић и Аида Баручија.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Комисија је на данашњој сједници утврдила усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ и подржала принципе приједлога закона о заштити права на суђење у разумном року пред Судом БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Чланови Уставноправне комисије подржали су модификовану посланичку иницијативу Шемсудина Дедића којом се обавезује Савјет министара да, у складу са својим надлежностима, размотри питање увођења "зеленог сертификата" за грађане БиХ, односно документа који ће представљати доказ да је особа вакцинисана, да је преболовала болест или да има негативан тест на ковид 19, а који ће служити грађанима за кретање изван граница БиХ.

У вези с тим потребно је утврдити надлежност и одредити институцију која ће бити задужена за успостављање система за издавање овог документа, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Подржана је и иницијатива Агенције за равноправност полова БиХ за одржавање заједничке тематске сједнице Уставноправне комисије Дома народа и Представничког дома парламента БиХ, Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома и Заједничке комисије за људска права, а у вези са спровођењем Препорука 12 /а/ из закључних запажања Комитета УН за елиминацију свих облика дискриминације над женама.

Са дневног реда сједнице скинут је Нацрт измјена и допуна Пословника Представничког дома, који је сачинила Канцеларија секретара Уставноправне комисије у сарадњи са Законодавно-правним сектором Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ.