latinica  ћирилица
15/06/2021 |  11:19 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Заштитити подручје "Дуга Њива" на Требави

Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке покренуло је са општином Модрича иницијативу за проглашење заштићеног подручја природе "Дуга Њива" на Требави.
Шамац - Друштво за заштиту биодиверзитета - Фото: СРНА
Шамац - Друштво за заштиту биодиверзитетаФото: СРНА

Предсједник Друштва за истраживање и заштиту биодиверзотета из Бањалуке Јовица Сјеничић рекао је да су у протеклом периоду обавили неколико активности на припреми поступка проглашења новог заштићеног подручја "Дуга Њива", на планини Требава, на граници Модриче и Добоја.

Сјеничић је навео да су у Друштву од 2010. године повремено радили на прикупљању података о богатству врста, екосистема и осталим вриједностима овог подручја, а у посљедње вријеме обавили неколико неформалних разговора са представницима општине Модрича, Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, као и са представницима Српске православне цркве, како би био утврђен потенцијал и обим заинтерсованих страна за успостављање новог заштићеног подручја на територији Републике Српске.

- Мислимо да је ова идеја сазрела, а наишли смо на спремност и подршку општинске управе Модрича, која је изразила интересовање да партнерски спроводимо све активности, имајући у виду да се предложени обухват овог подручја од укупно 4.000 хектара налази већински на подручју општине Модрича - изјавио је Сјеничић.

Након запримљене иницијативе обављен је први састанак са представницима општине Модрича, којима су представљени основни кораци у овом поступку и усаглашени планови за наредни период, саопштено је из Друштва.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Модрича Бојана Курешевић изразила је интересовање за заједничко вођење овог поступка и представила планове општине на овом подручју, који могу бити реализовани заједно са овим пројектом.

- Подручје `Дуга Њива` има многе неистражене биолошке вриједности, центар је природе требавског краја, има посебну љепоту брдских пејзажа. Због географског положаја и надморске висине има значај као видиковац, раскршће старих путева и ваздушна бања, због чега има потенцијале као туристичка атракција овог краја - рекла је Курешевићева.

Курешевићева је напоменула да је овај локалитет и центар духовности и културно-историјских вриједности ових крајева са манастиром Светог пророка Илије и неким археолошким локалитетима.

- Међутим, никад сва знања и потенцијали овог подручја нису систематски истражени, адекватно промовисани нити је подручје на основу тога проглашено правно заштићеним, иако за то постоји основа у Просторном плану, списку потенцијално заштићених подручја Шумарског факултета и Завода -  изјавила је Курешевићева.