latinica  ћирилица
15/06/2021 |  11:37 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Лукић: Борба за истину и правду о стварној улози генерала Младића се наставља

Адвокат Бранко Лукић из тима одбране генерала Ратка Младића рекао је за Срну да ће борба за правду и истину о стварној улози Младића у рату у БиХ бити настављена и да ће процес припреме ревизије пресуде, којом је осуђен на доживотну казну затвора, бити дуготрајан.

Лукић је појаснио да је потребно да се спроведе нова комплетна истрага да би се нашло нешто ново.

- То је посао од неколико година. Ми не смијемо да имамо ништа сад. Јер, да имамо сад, то смо требали да искористимо уз жалбу. Не могу да се користе докази који су већ кориштени, а за које смо знали. Морамо да пронађемо нешто за шта нисмо знали у моменту изношења жалбе. То је био посљедњи рок - рекао је Лукић.

Лукић је нагласио да одбрана није временски ограничена, односно да нема рок у ком може поднијети захтјев за ревизију пресуде.

Он је рекао да ће Младићеви адвокати са пажњом проучити и Извјештај независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, када буде објављен.

Лукић је рекао да је овај извјештај врло значајан јер стално и упорно мора да се трага за правдом, "пошто истина није пронађена у пресудама у Хагу".

- Представљено је све погрешно. Дакле, да би се утврдила истина мора да се иде на други начин, а један од начина су научни радови - рекао је Лукић.

Он је нагласио да је од посебне важности да извјештај буде штампан, да би био доступан.

- Морају да се штампају књиге. Колико сам ја схватио, они ће да направе тај извјештај у електронској верзији и један ограничен број књига, међутим, по мени треба се ангажовати да се финансира и довољно штампања тог извјештаја да може да се подијели библиотекама, установама. Мислим да је велики посао урађен суштински, али треба и технички то покрити до краја - рекао је Лукић.

Лукић је нагласио да је Младић након пресуде добро, да је чврст, да не мисли о себи и да је то најбоље исказао својом поруком: "Ја нисам важан. Чувајте Републику Српску и покушајте да кажете истину".

Он је истакао да је Младић трајно у свијести и срцу свог народа, да је одавно ушао у легенду и историју, али би било добро да се о њему често говори ради истине и правде.

Када је ријеч о трансферу Младића у затвор гдје ће служити доживотну казну, Лукић је рекао да нема временског оквира када би он могао услиједити.

- Обично је био двије до три године, али не знам да ли ће сада да убрзавају пошто ово затварају - рекао је Лукић.

Лукић је рекао да је очито да ће сад Србија агресивније пред Савјетом безбједности УН тражити да Срби своје казне служе у Србији што би, како је рекао, било од велике важности и за њих и за њихове породице.

- Било би лакше свима, сви би желели да су овдје. Одлука Генералне скупштине УН из 1993. године да пресуђени казне служе ван простора бивше Југославије је превазиђена. Сада је, побогу, другачија ситуација. Каква је разлика између оних који су пресуђени у Хагу и оних пред домаћим судовима који овдје издржавају казне? Инсистирање на служењу по свијету је ноторна глупост и додатна казна стварно. Једна додатна освета која нема никакаве везе са правдом - закључио је Лукић.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је 8. јуна доживотну казну затвора за бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлука је донесена уз изузете ставове судије Приске Матимбе Нијамбе, која је по свакој тачки имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.