latinica  ћирилица
15/06/2021 |  12:17 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Увођење акциза на електричну енергију још дуго неће бити у парламентарној процедури

Нови Закон о акцизама, који предвиђа увођење акциза на електричну енергију, још дуго неће бити у процедури и нема минимума сагласности за имплементацију тог законског акта, изјавио је данас предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Одговарајући на посланичка питања везано за израду овог закона, Тегелтија је рекао да тај закон није ни у каквој процедури.

Тегелтија је на сједници Представничког дома парламента БиХ појаснио да постоје међународни програми који раде на томе да дефинишу и покушавају да имплементирају уредбе ЕУ везано за акцизе и ПДВ.

Он је појаснио да је чињеница да је једна таква група радила варијанту о акцизама у којој се на другачији начин дефинишу акцизе и начин наплате на поједине производе.

- Ова информација јесте дио приједлога стручне групе да се уведе акциза на електричну енергију - рекао је Тегелтија напомињући да за такво рјешење још нема сагласности јер би многе произвођаче довео у тешку ситуацију када је ријеч о обрачуну акциза на поједине производе.

Он је истакао да није добио подршку Приједлог закона о акцизама, који је везан за Закон о акцизама на дуванске прерађевине.

Тегелтија је подсјетио да процедура усвајања закона који се односе на индиректне порезе, у који спадају и акцизе и ПДВ, креће од Управног одбора  Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, преко Савјета министара до Парламентарне скупштине БиХ.

- У овом тренутку у парламентарној процедури налази се Закон о измјени и допуни Закона о акцизама, који је усвојен на сједници Савјета министара, након што га је утврдила Радна група за индиректно опорезивање. За упућивање тог закона у парламентарну процедуру неопходна је сагласност сва три министра финансија у БиХ - појаснио је Тегелтија.

Ријеч је о измјенама и допунама закона којим се дефинише измјена рокова плаћања акцизе на дуванске прерађевине.

- Што се тиче Закона о ПДВ-у, у току прошле године израђен је нови приједлог закона - рекао је Тегелтија напомињући да је на сједници УО УИО БиХ велики број примједби на овај законски акт изнијела Република Српска, а након тога и Федерација БиХ.

Тај закон, како је подсјетио Тегелтија, враћен је на дораду да буду уграђене све сугестије и примједбе.

- Тај закон је УИО уградила и прихватила дио примједби које је сматрала прихватљивим и такав текст закона ће се врло брзо наћи на некој од наредних сједница Савјета министара. Након што прође процедуру у Савјету министара, биће упућен у парламентарну процедуру - рекао је Тегелтија.

Он је изразио наду да ће на Савјету министара бити размотрене све иницијатива које су биле у протеклих годину и по дана везано за Закон о ПДВ-у.