latinica  ћирилица
15/06/2021 |  12:19 ⇒ 12:25 | Аутор: РТС

Пентхаус у Мајамију најскупља некретнина плаћена криптовалутом

Продајом ексклузивног пентхауса у четврти Сурфсиде у Мајами Бичу постављен је рекорд у највећој познатој трансакцији некретнина плаћених криптовалутом у износу од 22 и по милиона долара.
Пентхаус у Мајамију (фото: M18 Public Relations) -
Пентхаус у Мајамију (фото: M18 Public Relations)

Када је средином маја објављено да стан у комплексу Арт сурфсајд који је пројектовао италијански архитекта Антонио Читерио, може бити плаћен и дигиталним новцем, неколико недјеља касније први од 16 станова је продат неименованом купцу за 22 и по милиона долара у криптовалути.

Пентхаус од 450 квадратних метара налази се на деветом спрату 12-спратне зграде и има четири спаваће собе и четири купатила. Његова највећа предност је тераса од 275 квадратних метара са погледом на море.

Поред тога, у згради постоји затворен и отворен базен, тениско игралиште на крову, теретана, јога студио, сауна. Ту је и дјечја играоница, услужна кухиња и климатизована гаража.

Из Арт сурфсајда није објављено име купца нити одређена криптовалута у којој је купац платио некретнину, али власници зграде вјерују да су на корак од радикалне промјене на тржишту некретнина.

- Криптовалута је будућност којом ће се мјерити нечије богатство и ми вјерујемо да је ово само почетак - тврди један од Артових сувласника, Ђовани Фашано, како преноси Бизнис инсајдер.

- Арте је направио преседан и показао како продаја некретнина може да изгледа и колико брзо може да се обави. Поносни смо што смо поставили темеље за овај нови, растући свет капитала - додао је.

Криптовалута постаје све чешће средство плаћања те су брокерске куће почеле озбиљније да разматрају овај начин трговине. Неке брокерске куће почеле су да ангажују стручњаке за вођење крипто трансакција, али већина програмера и агената још не прихвата криптовалуту као средство плаћања и захтијевају од продаваца да их претворе у готовину.