latinica  ћирилица
15/06/2021 |  12:38 ⇒ 19:49 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Апсолутно ништа није договорено

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је новинарима, послије прве рунде разговора са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем, да је резултате састанка излишно и коментарисати и да апсолутно ништа није договорено.
Састанак Вучић-Курти (фото: European Union) -
Састанак Вучић-Курти (фото: European Union)

- Прво, албанска делегација неће ни да разговара о испуњавању обавеза и о формирању Заједнице српских општина. Друго, траже само да Београд призна такозвано Косово. И треће они литургије у српским црквама називају инцидентима - истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да никада није присуствовао оваквом састанку.

- Једино што је договорено је да се дијалог на највишем нивоу настави до краја јула. Апсолутно ништа није договорено. Човек је дошао да се не бисмо договорили, него да пита кад ћемо признати Косово - додао је Вучић. 

Вучић је рекао да је Приштина предложила да се уместо ЗСО формира Национални савјет за Србе на Косову, као што Србија има за националне мањине.

- Ви не знате да ли да се смијете или да плачете и онда видите с каквим људима имате посла - изјавио је Вучић.

На питање да ли је упутио увреде Аљбину Куртију током састанка, он је казао да није псовао.

- Одговорио сам оштро, али нисам прелазио границу. Човејк је дошао да се не би договарао ни о чему. Рекао је: "Дошао сам да те питам када ћеш признати Косово". Рекао сам: "Никад". Он се детонирао - истакао је Вучић.

- Наставићемо да радимо на дијалогу - изјавио је Вучић и истакао да је ово "био покушај Приштине да се оконча дијалог тако што ћемо представници Београда напустити састанак".

Предсејдник Србије открио је на који начин је разговарао са Куртијем, истичући да ни једног тренутка није прешао границу, и да није могао да ћути на неке нападе друге стране.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Ја нисам никог опсовао, можда сам био релативно оштар. А не можете да не будете, када вам неко у теми несталих особа говори о Вељку Одаловићу. Ја сам тражио да се крене у ископавање на девет локација на Косову, гдје мислимо да су покопани убијени Срби. А Албанци кажу - не може зато што је на челу комисије Вељко Одаловић. Он је за њих Геринг и Гебелс. Наравно да сам одговорио, али нисам прелазио границу. Боље је, чућете све сами од европских представника - рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија испунила све обавезе и све што је од ње захтијевала Европска унија.

- Данас смо од њих чули да је Исус рођен 14. фебруара, то први пут чујемо. Понудили смо све, и рекли смо им да ћемо дати све о жртвама што им треба, али они нису жељели да разговарају о томе, они су жељели да разговарају о Вељку Одаловићу. Србија неће престати да разговара о дијалогу - поручио је Вучић.