latinica  ћирилица
15/06/2021 |  13:45 | Аутор: СРНА

Илић: Дезинформацијама се угрожава безбједност летења, обратићемо се правосудним институцијама

Директор Ваздухопловног сервиса Републике Српске Сретен Илић демантовао је наводе појединих медија да је авион овог сервиса 5. јуна летио на Брач са путницима Стефаном Цвијановићем и Срећком Радишићем, истичући да нити је тај дан авион летио на Брач, нити су наведена лица били путници.
Сретен Илић (Фото: АТВ) -
Сретен Илић (Фото: АТВ)

На питање Срне да прокоментарише писања појединих медија о наводном лету авиона Ваздухопловног сервиса на Брач 5. јуна, Илић је подсјетио да то није први пут да се манипулише нетачним информацијама у вези са летовима авиона овог сервиса, што чуди имајући у виду да су информације о летовима доступне и лако провјерљиве.

Он је истакао да се ишло до те мјере са дезинформацијама и пласирањем неистина о коришћењу Ваздухопловног сервиса у приватне сврхе и то у периоду пандемије вируса корона када је цијела Европа била затворена.

- Навешћу неколико примјера који најбоље илуструју ниво манипулације у погледу летова Вазухопловног сервиса. Један од њих је медицински лет на релацији Истанбул-Тел Авив, који је у јавности злоупотријебљен, а ријеч је о превозу тешко болесног дјетета из Бањалуке на лијечење, уз сва потребна одобрења надлежних органа - навео је Илић.

Такође, истакао је он, манипулисало се летом за град Брно у Чешкој, а ријеч је о допремању PCR тестова на вирус корона за потребе Института за јавно здравље који због мјера узрокованих епидемиолошком ситуацијом нису могли да буду допремљени на било који други начин.

- Наредни примјер су летови за Праг, гдје авиони Ваздухопловног сервиса лете неколико пута годишње у сврху редовног и ванредног сервисирања због тога што се у овом граду налази овлаштени сервис америчке компаније Текстрон за све авионе типа Цесна, па и наше - прецизирао је Илић.

Он је као примјер навео и лет у швајцарски град Лугано, гдје су за вријеме пандемије вируса корона превозили посаду Хеликоптерског сервиса Републике Српске ради преузимања сервисираног хеликоптера.

- Покушало се манипулисати и летом за руски град Казањ, гдје смо за вријеме рестриктивних мјера узрокованих вируом корона превозили пилоте и техничко особље МУП-а Републике Српске које је ишло на обуку, али и у сврху преузимања хеликоптера који је набавио МУП Републике Српске - појаснио је Илић.

Он је истакао да су све то лако провјерљиве информације у најмање четири институције, како на нивоу Републике Српске, тако и БиХ, али и на нивоу држава које су биле одредишта наведених летова.

- Будући да се пласирањем лажних информација угрожава безбједност летења, Ваздухопловни сервис ће бити принуђен да тражи правну заштиту пред надлежним судовима - нагласио је Илић.

Он је нагласио да су ово само неки од примјера гдје се настоји обманути јавност када је ријеч о Ваздухопловном сервису и кориштењу авиона Владе Републике Српске.

- Важно је истаћи и да за сваки наш лет имамо уредну документацију, што ћемо ставити на увид правосудним институцијама - поручио је Илић.