latinica  ћирилица
15/06/2021 |  13:56 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Ћорић: Процес реструктурисања одвија се очекиваном динамиком

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић поручио је да се интензивно ради на процесу реструктурисања "Жељезница Републике Српске" и да похвале стижу и од Свјетске банке.
Недељко Ћорић са Управом "Жељезница" и синдикалним организацијама - Фото: СРНА
Недељко Ћорић са Управом "Жељезница" и синдикалним организацијамаФото: СРНА

Ћорић је рекао новинарима да похвале Свјетске банке потврђују да се процес реструктурисања одвија очекиваном динамиком, те нагласио да је сигуран да ће тај процес бити довршен до краја.

- У интересу је Владе Републике Српске и ресорног министарства и "Жељезница" и радника запослених у њима да ћемо успоставити бољи систем од онога који данас имамо и да ћемо у наредном периоду, а о чему смо данас и разговарали, значајно инвестирати у "Жељезнице Републике Српске" - изјавио је Ћорић након састанка у Добоју са Управом "Жељезница" и синдикалним организацијама.

Он је навео да су инвестиције у инфраструктуру и опрему "Жељезница Републике Српске" нужне јер без њих ово предузеће неће моћи да одговори захтјевима и потребама тржишта, нити бити у функцији како то очекује Влада Републике Српске.

Ћорић је нагласио да је задовољан данашњим састанаком са представницима синдикалних организација и да разумије њихову бојазан, с обзиром на то да "Жељезнице Републике Српске", како је рекао, немају проблем од јуче.

- Све ово радимо да бисмо ријешили те проблеме које постоје у "Жељезницама". Вјероватно у овом предузећу постоје неки који на одређен начин покушавају да руше и ове процесе којима се бавимо како би дошли до најбољих рјешења - изјавио је Ћорић.

Он је навео да синдикалне организације највише забрињавају одређени приједлози, сугестије и мишљења консултаната како су поједини процеси одрађени у земљама у региону.

- Али, то нису одлуке које смо ми донијели. Ми покушавамо да то прилагодимо условима у којима ми живимо, капацитетима које ми имамо, стручном оспособљеношћу наших радника и инфраструктуром коју посједујемо - поручио је Ћорић.

Вршилац дужности геенралног директора "Жељезница Републике Српске" Жељко Радић поручио је да су Управа и ресорно министарство, заједно са синдикалним организацијама, посвећени да процес реструктурисања "Жељезница" успије.

- Ми нисмо неко ко може да враћа вријеме. Дужни смо да из тренутних околности покушамо да нађемо оптималне моделе како да "Жељезнице" буду профитабилне, ефикасне и да омогуће опстанак у наредном периоду - изјавио је Радић и навео да су синдикалне организације активно укључене у овај процес, те да се радни састанци одржавају периодично, на мјесечном нивоу.

Радић је рекао да, када је ријеч о фази реструктурисања, конверзија дуга у капитал је у поступку у Централном регистру хартија од вриједности.

- Други аспект је смањење радне снаге и ми смо тај циљ у бројевима постигли, с тим што у том процесу имамо неслагања у структури запослених - навео је Радић.

Он је најавио да ће се тражити одговарајући модели да се збрину радници са смањеном радном способношћу, а запосле пријеко потребна лица техничких занимања, неопходна за остваривање планова пословања "Жељезница", било да послује у овој структури или холдингу са кровном организацијом и три зависна предузећа.

Представници синдикалних организација задовољни су данашим састанком, с циљем окончања процеса реструктурисања, довршавања пописа имовине "Жељезница Републике Српске", те што хитнијег уласка у процес израде систематизације радних мјеста.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Бањалука Златко Марин рекао је да синдикати немају других отворених питања, изузев приједлога Владе Српске да "Жељезнице" буду организоване по моделу холдинга.

Он сматра да је вертикална организација боља, или, као компромис, чвршћи холдинг са свим организационим јединицама у једном предузећу.

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић изразио је бојазан да холдинг као модел организовања није добар за "Жељезнице", с обзиром на то да поједини сектори, поготово радионице, које по приједлозима консултаната требају да дјелују као независни профитни центри, нису припремљене за тржишну утакмицу.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.