latinica  ћирилица
15/06/2021 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Милуновић: Што прије доставити податке за израду социјалне карте за борце

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да већи број локалних заједница није учинио довољно у реализацији израде социјалне карте за незапослене и социјално угрожене демобилисане борце млађе од 60 година и позвао их да то учине што прије, како би овај важан посао био приведен крају.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласио да није задовољан динамиком у општинама и градовима и достављањем података ресорном министарству.

Он је увјерен да је због неорганизације у многим локалним заједницама дошло до оваквог стања у којем је, од укупно 14.757 бораца који су се пријавили за овај пројекат, до сада извршена уплата једнократне новчане помоћи за њих 2.197.

Милуновић је навео да је Бањалука тек јуче унијела податке за 49 лица од укупно 1.342 пријављена.

Према његовим ријечима, између осталих, Бијељина са 916 захтјева, Градишка са 550, Добој са 702, Зворник са 668, те Требиње са 257 захтјева још нису почели уношење података.

Он је рекао да из локалних заједница добија несхватљиве информације попут оних да је референт за ове послове на годишњем одмору или боловању, а да немају замјенике.

Милуновић је, са друге стране, задовољан динамиком реализације пројекта самозапошљавања и запошљавања борачких категорија у Републици Српској.

Он је истакао да је надлежна комисија детаљно анализирала стање у области борачко-инвалидске заштите и закључила да већу пажњу треба посветити запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца и незапослених демобилисаних бораца, за шта су била предвиђена три милиона КМ.

Милуновић је навео да је због великог интересовања буџет за ове намјене повећан на 13.320.000 КМ.

Он је навео да је укупно 1.081 лице већ добило средства или се налази у фази реализације, што је задовољавајући проценат.

Милуновић је појаснио да по потписивању уговора лице добија 7.000 КМ, а након 12 мјесеци исплаћује се и 3.000 КМ за оне који су средства утрошили намјенски, према пројекту.