latinica  ћирилица
15/06/2021 |  15:26 ⇒ 23:11 | Аутор: Агенције

Бајден стигао на састанак са званичницима ЕУ (ВИДЕО)

Предсједник САД Џозеф Бајден стигао је данас у Брисел на састанак са званичницима ЕУ и најавио да ће обновити и унаприједити односе након четири године напетости током администрације Доналда Трампа.
Бајден са званичницима ЕУ (фото:afp / Brendan Smialowski) -
Бајден са званичницима ЕУ (фото:afp / Brendan Smialowski)

- Америка се вратила. Иако никада нисмо у потпуности напустили наше савезништво са Европом, предани смо и поново потврђујемо чињеницу да је у најбољем интересу САД да имају сјајан однос и са НАТО и са ЕУ. Ја имам потпуно различито гледиште од мог претходника у Бијелој кући - поручио је амерички предсједник, преноси CNN.

По слетању предсједничког авиона, Бајден се упутио у краљевску палату гдје су га дочекали белгијски краљ Филип и премијер Александер де Кро, а потом су тројица званичника, након фотографисања, одржали билатерални састанак.

Након тога амерички председник састао се са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом.

Према ријечима Фон дер Лајенове састанак је започео значајним помаком у сфери авио-индустрије и послије 17 година спорења успостављена је сарадња, преноси Ројтерс.

- Претходне четири године нису биле лаке. Свијет се драматично промијенио, Европа се промијенила, али желимо да вас увјеримо да смо ми ваши пријатељи и савезници - поручила је америчком предсједнику Урсула фон дер Лајен.