latinica  ћирилица
15/06/2021 |  16:24 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

У Фочи три пројекта енергетске ефикасности (ВИДЕО)

У Фочи се спроводе три пројекта енергетске ефикасности, на згради Основне школе "Свети Сава", Медицинског факултета и управне зграде Националног парка "Сутјеска"на Тјентишту.
Голић и Тодоровић са Вукадиновићем - Фото: СРНА
Голић и Тодоровић са ВукадиновићемФото: СРНА

За ове пројекте који би требало да буду завршени до краја године Влада Републике Српске обезбиједила је 2.800.000 КМ. Најављена су и нова улагања.

Послије више од 60 година, на згради Основне школе "Свети Сава" постављени су нови прозори, врата, кров и фасада. Преостало је још посла на постављању фасаде на дијелу зграде и крова на сали за физичко. Путем пројекта за који је издвојено више од 800.000 КМ, расписан је тендер за машинске радове - набавку система гријања на пелет. Иако је пандемија помјерила рокове, охрабрује динамика радова.

Јелена Чанчар, директорка ове школе каже да је рок за машинске до краја јула, те да ће у нову школску годину ући у потпуно реновираном објекту.

За "утопљавање" Медицинског факултета обезбијеђено је 1.200.000 КМ. Надоградњом трећег спрата 1.500 студената на четири студијска програма и три циклуса студија добиће нових 1.500 квадратних метара.

- Крећемо у машинску фазу. Данас се отвара тендер везано за унутрашње радове на згради и очекујемо да сав тај процес буде завршен до краја године - навео је Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета.

Најављено је да од јесени почиње пројекат енергетске ефикасности и на згради Центра за културу и информисање.

- Такође, музеј, библиотека и позориште добиће гријање у наредној години и опет ће Фоча издвојити 30 одсто средстава, а остатак Фонд за заштиту животне средине и ресорно министарство - навео је Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је задовољство што је у општини Фоча уложено толико средстава, те напоменула како се водило рачуна да у реализацији пројекта енергетске ефикасности приоритет буду васпитно-образовне и здравствене установе.

Голићева је разговарала са начелником општине и о рјешавању проблема с депонијом за одлагање отпада. Истакнуто је да би што прије требало почети рјешавање овог проблема, за шта општина Фоча очекује подршку Владе Републике Српске.