latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:08 ⇒ 16/06/2021 | 07:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Представницима власти у ФБиХ ускоро коначна верзија за разговоре о будућности БиХ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће представницима власти у Федерацији БиХ ускоро бити упућена коначна верзија за разговоре о будућности БиХ и да ће се тада видјети да ли Република Српска има партнера и саговорника за ту причу.

Предсједница Српске је навела да није оптимиста да ће представници власти у ФБиХ препознати велику шансу да заједно са представницима Републике Српске разговарају о будућности, у складу са раније донесеним закључцима Народне скупштине Републике Српске.

- Нисам оптимиста да ће они препознати ту велику шансу да сви заједно сједимо и причамо о будућности у којој треба да се такмичимо и о питању информационих технологија, и о питању инфраструктуре, и о питању економије - рекла је предсједница Српске за БХТ.

О иницијативи Народне скупштине Републике Српске о покретању могућег разговора са представницима ФБиХ о будућности БиХ, предсједница је рекла да јој је драго што су ти закључци конципирани у оквиру Народне скупштине јер је то мјесто гдје највише треба да се разговара о свим питањима.

- И до сада смо тамо много пута имали важне теме и важно је да оставите траг вашег највишег законодавног органа, гдје можете да дискутујете о свему што је политички важно за судбину, за будућност, за прошлост, за било шта. Оно што ми се учинило прилично непримјереним, што сам чула и од страних дипломата јесте да они кажу - ето, ви тамо желите да започнете разговор о мирном разлазу - навела је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да званичници Републике Српске ни на једном мјесту не помињу такву конструкцију.

- Ми говоримо о будућности, о ономе о чему треба да причају два ентитета и три конститутивна народа, јер ми функционишемо у БиХ на основу те матрице - истакла је Цвијановић.

Предсједница Републике Српске сматра да би било добро да су два ентитета и без закључака Народне скупштине разговарала много година уназад.

- Хајде да отворимо неки дијалог, ма шта била та будућност. Зашто не бисмо причали о томе да будемо енергетски много ефикаснији, о томе како да побољшамо нашу инфраструктуру? Ми не можемо постати никакав фактор ако се будемо и даље бавили питањима којима смо се бавили до сада - напоменула је Цвијановић.

Она се пита зашто у БиХ не би постојала широка дискусија и о легитимном представљању у БиХ, на чему инсистирају Хрвати, зашто не причати о томе како нешто више урадити на плану помирења и рашчистити причу како наводно Република Српска нешто одузима на нивоу БиХ.

- Хајде да погледамо Устав БиХ. Ми никоме ништа не одузимамо, али и не дамо да овлаштења са Републике Српске пређу на ниво БиХ - нагласила је предсједница Српске и додала да је неопходан и дијалог о оптерећујућим политичким питањима у БиХ.