latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:19 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Високи представник је превазиђен

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је високи представник дејтонска категорија, али је превазиђен и представља оптерећење за европски пут БиХ, те да треба видјети да ли је могуће партнерски, унутар БиХ, договорити да земља добро функционише.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је оцијенила да ако већ није могућ договор о томе да високи представник није потребан БиХ, онда је бар потребно разумно, на унутрашњем плану договорити одређена питања и искрено причати о европском путу.

Одговарајући на питање да ли је очекивала да ће Русија одлучније бранити позицију међународног права и обавезу избора високог представника у Савјету безбједности УН, Цвијановић је за БХТ истакла да је њено очекивање, када је ријеч о Русији, управо та досљедна позиција у вези са Дејтонским мировним споразумом - ништа што иде само у корист Републике Српске или ФБиХ.

- Апсолутно ту видим избалансиран приступ и то је она досљедност, имате Анекс 4, то вам је Устав Дејтона. Свјесни смо да је мијењан, али смо исто тако свјесни да је дошло вријеме да се то не ради на тај начин - нагласила је она.

Предсједница Српске каже да у томе види досљедност и да то не би посматрала као изоловани примјер шта је Русија сада рекла у вези са именовањем новог високог представника, зато што су врло јасно рекли да се то врати у оквире процедура, како је требало да буде и до сада.

Предсједница Републике Српске изјавила је да се политички систем у БиХ не може мијењати без сагласности три конститутивна народа кроз прописане процедуре.

Она је навела да те промјене морају да желе сви и да се такав систем не може мијењати неким површним методама.

- Конкретно овдје можемо да говоримо о политичком систему или уставном политичком систему који је успоставио Дејтонски споразум иако смо свједоци да је много пута промијењен насилно одлукама високих представника, некад и нашом наивношћу када су нам високи представници говорили "прихватите тај закон који је наметнут па ћете га послије мијењати кроз парламентарну процедуру, па он тако постаје ваше власништво" - рекла је Цвијановић.

Она сматра да су некада политичари из Републике Српске били наивни вјерујући да ће се то десити.

Када се прихвати неки закон и крене да се кроз парламентарну процедуру мијења оно што је накардно и погрешно и што не одговара систему, истакла је Цвијановић, онда се наиђе на блокаду, што редовно раде бошњачки парламентарци са жељом да остану досљедни оним стварима које су наметнули високи представници.

Она је додала да БиХ има комплексну уставну структуру, која је веомма згуснута, наводећи примјер да чињеница да само у ФБиХ има десет кантона упућује на сложеност БиХ.

Цвијановић је подсјетила да је ЕУ предложила механизам координације, што је Република Српска прихватили рачунајући да је то веома рационално и да ће ту згуснуту струкутру учинити функционалнијом.

- Нажалост, много пута сам имала прилику, и раније и сада, да видим да се на сваки начин настоји осујетити механизам координације - рекла је Цвијановић и додала да политичари у Сарајеву на неки начин игноришу механизам координације и покушавају да га заобиђу кад год је то могуће.

Сва ова комплексност, нагласила је предсједница Српске, није резултат те сложене уставне структуре већ недостатка политичке воље да се прича и да се проблеми рјешавају партнерски.