latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:27 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска не пристаје на измишљени Дејтонски споразум

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Република Српска не пристаје на измиљшени, искривљени, ишчашени Дејтонски споразум, већ на његов изворни дејтонски концепт.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- С тим у вези, ваљда је нормално да Срби треба да буду конститутиван народ у Федерацији БиХ, у кантонима, гдје треба да остварују своја права равноправно са друга два - рекла је Цвијановић.

Она је истакла како многи олако негодују због обиљежавања 9. јануара у Републици Српској и сличних ствари, али ћуте на трагичну чињеницу да су Срби у ФБиХ једна мала мањинска заједница, да не уживају никаква права.

Цвијановић је додала да се с друге стране прича како БиХ треба да има легитимно представљање, што она подржава јер сматра да треба радити оно што је прописао Дејтон док се не постигне неки други договор.

- Годинама сам слушала грају о образовању, како ми не дозвољавамо неком да пише `босанским језиком`, а никад нико није хтио да буде реалан да каже да се у више од 20 школа у Републици Српској изучава национална група предмета, а да у ФБиХ једва, на муке живе, наша дјеца немају скоро никакву наставу на српском језику - појаснила je Цвијановић.

Она је констатовала да нико више неће да прича ни о страшном феномену у ФБиХ "двије школе под једним кровом", а стално им је у фокусу Република Српска.

- Ако имамо неки проблем, онда о томе треба и да разговарамо, па да га ријешимо. Нажалост, српска заједница у ФБиХ је малобројна и нема прокламовану равноправност са друга два народа. Све је то нефер и жао ми што је то тако - навела је Цвијановић.

Она је додала да постоји велики број захтјева и жалби српских повратника у ФБиХ којима још нису ријешена основна животна питања попут струје, воде, пута...

- Они су заборављени, немају ни адекватан приступ запошљавању, ни на кантоналном ни на федералном нивоу и структурама, а примјер за то јесте и неформирање српског клуба делегата у Дому народа Парламента ФБиХ. Егзистенцијална питања српских повратника федерална власт игнорише - закључила је Цвијановић.

Говорећи о пресуди генералу Ратку Младићу, предсједниca Републике Српске изјавила је да пресуда генералу Ратку Младићу није пресуда Републици Српској, те изразила жаљење што суд у Хагу није допринио да у БиХ дође до већег степена повјерења.

- Ако ту пресуду сведемо на пресуду појединцу, у овом случају генералу Младићу, ми смо и даље суочени са бројним стварима које смо имали прилику да слушамо и видимо током разних суђења. То је опет оно што нас наводи да закључујемо да постоји пристрасност и често се стиче утисак да су пресуде само правни алат да попуни један политички простор - оцијенила је Цвијановић.

Она је нагласила да су већ направљене одређене матрице и стереотипи, све оно што је било нечије политичко размишљање о неком простору, конкретно о овом овдје, попуњава се правосудним одлукама да би постало нека реалност.

Цвијановић је нагласила да народ у Републици Српској суд у Хагу доживљава као суд неправде, који је усмјерен против Срба и оних који су представљали Србе на било који начин у политичком или војном смислу.

- То је реалност у којој ми живимо и жалим што је међународни суд био још један од алата који није допринио ономе што је требало да буде наш главни циљ у БиХ, а то је да данас живимо са пуно више вјере једних у друге, да имамо већи степен повјерења и коначно неку правду, да смо успјели да сагледамо прошлост - рекла је Цвијановић.