latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:33 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Саркози негира кривицу

Бивши француски предсједник Никола Саркози негирао је кривицу током процеса покренутог против њега према оптужбама за илегално финансирање предизборне кампање 2012. године.

Саркози /66/ је у обраћању суду рекао да није учестовао у логистици његове кампање за други предсједнички мандат нити зна на који је начин је новац трошен.

- Нисам намјеравао да починим превару, нити било шта друго. Нисам био ни немаран. Речено ми је да је све у реду и о томе више нисам имао разлога да мислим - навео је Саркози.

Према његовим ријечима, био је одговоран за политички смјер кампање али не за организовање митинга, производњу предизборног материјала и плаћање рачуна.

Тужилаштво тврди да је Саркозијева странка потрошила скоро двоструко више од 22,5 милиона колико је дозвољено према изборном закону за митинге и да су потом ангажовали агенцију за јавне односе да прикрије трошкове.

У оптужници, тужилаштво признаје да њихова истрага није успјела да докаже да је Саркози организовао или учествовао у превари, али истичу да је имао користи и да је морао бити свјестан дешавања.