latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:45 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Регионалну сарадњу подићи на највиши ниво

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је важно да регионална сарадња буде подигнута на највиши ниво и да политичка оптерећења не буду кочница реализацији ствари које су добре за грађане.
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Ми се и даље бавимо неким базичним питањима која су неријешена већ неколико деценија. Осим партнерства у БиХ, потребно нам је да и регионално сарађујемо, разријешимо одређене ствари и бавимо се оним питањима која су важна искључиво за будућност - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да Република Српска са Србијом има неколико стратешких пројеката.

- Ми смо најављивали и то се реализује. Ауто-пут Бањалука-Београд који треба да нас повеже, затим мост Братољуб који је јако важан за грађане и привреду, као и `Бук Бијела` за шта вјерујем да ћемо превазићи сарајевска неслагања, јер нам то даје регионалну димензију и потентност коју морамо да имамо на плану енергетског развоја - рекла је Цвијановић за БХТ.

Када је ријеч о сарадњи Републике Српске са Црном Гором, Цвијановић је изразила задовољство што су на конкретан начин рехабилитовани односи.

- Кроз комуникацију протеклих мјесеци дошло је до укидања наплате путарине, што је важно за грађане, али и за Црну Гору јер је више посјетилаца и туриста. Затим покретање иницијативе како би имали интегрисане граничне прелазе, што је добро за цијелу БиХ, као и за Црну Гору, и за свакодневни живот и за привреду - истакла је Цвијановић.

Она је навела да се дугорочно очекује и изградња пута Фоча-Шћепан Поље-Хум, што је опсежан пројекат.

- Много тога се може конкретно ријешити када хоћете да разговарате. Зато кажем да ми хоћемо да разговарамо са ФБиХ о многим стварима и начинима како можемо да их ријешимо - истакла је Цвијановић.

Цвијановић је навела да је осим сарадње Републике Српске са Србијом, Црном Гором, важна сарадња и са Хрватском.

- Потребна нам је комуникација и сви смо у истој потреби да превазиђемо политичке препреке и да коначно реализујемо добре ствари. Сјеверена Македонија је нешто даље па нисмо толико упућени, али је важно имати добре односе - рекла је Цвијановић.

Она је додала да је ниво спољнотрговинске размјене прилично низак између земаља регије и да постоји простор за унапређење.

Говорећи о пандемији вируса корона, Цвијановић је истакла да је задовољна начином на који су реаговали и Влада и здравствени сектор у Републици Српској од самог почетка пандемије вируса корона.

- Све болнице су готово нове и давале су одређене погодности у односу на неки стари амбијент. Успјевали смо да ријешимо и набавку медицинске опреме, респиратора, а онда и вакцине. Вољели бисмо да све иде брже, али нигдје не иде очекиваном динамиком. Сада је много боља епидемиолошка ситуација, мање је обољелих и наша намјера да се што више људи вакцинише прије зимског периода, када се више дружимо и радимо у затвореном простору - рекла је Цвијановић.

Када је ријеч о економском опоравку, Цвијановић је подсјетила да су прошле године реализовани одређени програми подршке локалним заједницама, привреди, уплаћивани су порези и доприноси људима из реалног сектора.

- У јавном сектору покушали смо да направимо искорак да се иде у постепено повећање плата, а у међувремену су повећане пензије. Све је то тежак финасијски баланс, али успјели смо то да урадимо и да идемо напријед. Посљедице ће остати свугдје у свијету и требаће неколико година да се из свега тога извучемо - оцијенила је Цвијановић.

Са друге стране, истакла је она, макроекономски показатељи упућују на опоравак.

- Вјерујем да ћемо се вратити на оно што нам је циљ, а то је да будемо финансијски стабилни и функционални и да извршавамо своје обавезе. Наш буџет је ликвидан, извршавају се све обавезе. Морамо да вјерујемо да ће да буде боље - нагласила је Цвијановић.