latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:49 ⇒ 19:04 | Аутор: Агенције

Милановић: Без Србије и Хрватске нема промјене Дејтонског споразума

Било какве промјене у БиХ не смију се догодити без Хрватске и Србије, изворних потписница Дејтонског споразума, изјавио је данас хрватски предсједник Зоран Милановић.
Зоран Милановић - Фото: Screenshot
Зоран МилановићФото: Screenshot

Милановић је јуче у Бриселу на самиту НАТО рекао да су се уврштавању Дејтонског споразума у Декларацију НАТО противиле неке западне земље међу којима је поменуо Њемачку и Италију.

Данас у Братислави разговарао је са словачком предсједницом Зузаном Чапутовом и пољским предсједником Анџејом Дудом и том приликом поновио да је Хрватска тек након шест дана инсистирања успјела да у завршну декларацију убацити референцу на Дејтонски споразум.

- То се није смјело догодити, то је требало да буде ријешено још прије недјељу дана. Неко се томе противи, дакле неко има проблема с Дејтоном, жели га размонтирати - рекао је Милановић, пренијела је Хина.

Додао је да те државе које то желе критикују српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика због кршења тог мировног споразума.

- То је потпуно поремећена логика, ту нешто није нормално - рекао је Милановић.

Рекао је да се укључивање Дејтона у завршну декларацију НАТО противило више држава, Њемачка, Италија, односно "низ западних дипломатија".

- Западна Европа која на неком токсичном нивоу, јер то нису челни људи, то сигурно није Ангела Меркел, напросто изводи глупости, растапа и растаче један темељ БиХ који је, каква год је, обезбјеђује од потреса - рекао је хрватски предсједник.

Додоа је и да дио западних држава за БиХ заговара такозвани грађански модел којим би се замијенио дејтонски концепт три равноправна народа, а дан раније у Бриселу је рекао да "то звучи јако племенито, али је у ствари подвала".

- То нека раде код своје куће. БиХ је таква каква је, ту је огромна граница и морамо је сутра чувати за Шенген - рекао је Милановић.

Нагласио је, како се наводи, да се планови за БиХ не могу доносити "испод радара" те да било какве промјене у БиХ морају укључивати Хрватску и Србију, изворне потписнице Дејтонског мировног споразума.

- Зато сам људима који о томе не знају пуно јер их се то не тиче, њима је то фуснота, а нама огромна прича, објаснио што је посриједи по питању Дејтона и БиХ - истакао је Милановић о сусрету са словачком колегицом и пољским колегом.