latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:57 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

УНРС: Осуда неоправданог кажњавања српских новинара и уредника на БХРТ

Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује пријетње упућене колегама Гордани Драгутиновић Мутић и Зорици Јоргић са БХРТ-а, након што их је генерални директор Белмин Карамехмедовић суспендовао јер су Армију БиХ назвале "такозваном".
Удружење новинара Републике Српске -
Удружење новинара Републике Српске

Удружење новинара захтијева да надлежне институције казне све особе због којих се колеге на БХРТ-у у Сарајеву осјећају несигурно.

Од Карамехмедовића су затражили да обустави поступак и да српским кадровима омогући безбједан и несметан рад на медијском сервису који би требало да је гласило свих народа и грађана.

Из Удружења позивају Карамехмедовића да одустане и од наговјештеног кажњавања уредника информативног програма Јелене Радојевић Капор, те да престане да дјелима и саопштењима доприноси атмосфери непрестаних и некажњених пријетњи уредницима и новинарима који одбијају да БХРТ у потпуности претворе у билтен бошњачког народа.

- Посебно смо забринути јер су пријетње новинарима и уредницима из Републике Српске, запосленим на БХРТ-у, стигле у моменту кад нема ни наговјештаја кажњавања особа које су у јануару позивале на линч директора БХ Радија Пејке Медић и чланова њене породице - наводи се у саопштењу.

Из Удружења инсистирају да генерални директор и чланови Управног одбора уваже чињеницу да у Републици Српској, упркос томе што је на њеној територији само један од укупно шест информативно-техничких центара БХРТ-а, постоје другачији ставови и да омогуће равноправност извјештавања новинара без обзира на то јесу ли из Федерације БиХ или Републике Српске.

Карамехмедовић је јуче донио одлуку о покретању дисциплинског поступка и суспензији уредника у Информативном програму БХТ1 Гордане Драгутиновић Мутић и водитеља вијести Зорицу Јоргић.

У саопштењу из БХРТ је наведено да је у информативним емисијама БХТ1 11. јуна дошло до, како кажу, "нетачног и недопустивог карактерисања Армије БиХ 'такозваном'", што сматрају "тешким професионалним пропустом и озбиљним угрожавањем интереса БХРТ-а".

Карамехмедовић је дао налог да се испита и одговорност уредника Информативног програма БХТ1 Јелене Радојевић Капор.