latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:07 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Фијаско дијалога Београда и Приштине (ВИДЕО)

У Бриселу фијаско дијалога Београда и Приштине.
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу (Фото: Twitter/JosepBorrellF) -
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу (Фото: Twitter/JosepBorrellF)

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти тражио је од предсједника Србије Александра Вучића признање самопроглашеног Косoва које није добио.

Састанак Вучића са представницима привремених институција у Приштини није донио готово никакве резултате због тврдих ствавова Куртија. Једино што је договорено јесте да дијалог на највишем нивоу буде настављен до краја јула.

Умјесто конструктивног дијалога, Курти је у Брисел дошао са јасном поруком и понудом - хоће ли Србија признати /самопроглашено/ Косово? На ово питање, Вучић је имао само једно да каже - никада.

"Неодговорност, неозбиљност и никаква веза са реалношћу" - тим ријечима је предсједник Србије описао састанак којем су присуствовали и високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ, те специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. Вучић каже да за Србе има три важне вијести.

- То је да албанска делегација не жели да испуни уговоре које су потписали, не желе да разговарају о Заједници српских општина. Друго је да су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независно Косово. Треће је да називају инцидентима и провокацијом чињеницу што Срби желе да присуствују литургији у својим црквама које су на земљи датој у Милошевићево вријеме - рекао је Вучић.

Премијер привремених институција у Приштини објавио је, након састанка, на Фејсбуку да су они били конструктивни и понудили четири приједлога, међу којима је и потписивање заједничке мировне декларације. Вучић, међутим додаје да је ово био покушај Приштине да дијалог оконча и да су дошли са приједлогом да умјесто Заједнице српских општина, што су раније потписали, буде формиран Национални савјет за Србе, што је неприхватљиво.

- Човјек је дошао да се не би договарао ни о чему. Рекао је: "Дошао сам да те питам када ћеш признати Косово". Рекао сам: "Никад". Он се детонирао - рекао је Вучић.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оцијенио је да дијалог у Бриселу није био лак, али да је важно да се догодио.

- Оба лидера имала су врло отворену и директну размјену ставова у вези са оним шта сваки од њих очекује од дијалога. Оно што је важно за Европску унију јесте да су обојица потврдила да нема другог пута за нормализацију односа, осим нормализације односа између Косова и Србије - рекао је Лајчак.

Борељ охрабрује оба преговарача да наставе дијалог без одгађања, фокусирајући се на постизање резултата упркос свим постојећим тешкоћама.

- Ја знам и сви ми знамо да овај дијалог неће бити лак, али овај процес са озбиљним залагањем обје стране је неопходан за народ на Косову и у Србији - рекао је Борељ.

Вучић је додао да су се представници ЕУ понашали коректно, али и да је уплашен за судбину Срба, више него што је био, јер сада разумије ко управља у Приштини.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)