latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:18 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Празне се ковид одјељења широм Српске (ВИДЕО)

Добра вијест је да се из дана у дан смањује број обољелих од вируса корона. Још боља - да се празне ковид одјељења широм Српске, јер је све мањи број пацијената на респиратору.
Болница - Фото: РТРС
БолницаФото: РТРС

Љекари интензивне његе и инфектолози сагласни су да се налазе на полувремену борбе са вирусом корона, са жељом да не уђу у друго полувријеме. Поштовање мјера и вакцинација и даље су пут до мањег броја заражених и оних са тежом клиничком сликом.

На Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Српске и даље је све ужурбано и радно - одаје се утисак да корона не пролази, али то је зато што су сада на респиратору пацијенти других обољења. Најтежа битка са короном на овој клиници одвијала се од октобра до маја ове године.

- Све је то повезано са изузетним напором здравствених радника и без којих нема функционисања здравственог система, без обзира како су нам болнице опремљене, уколико ова карика закаже и буде под знаком питања. Ми се сада налазимо у таквој ситуацији када је здравствени систем под много мањим притиском - наводи Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске.

Доказ беспоштедне борбе особља Клинике интензивне медицине је пацијенткиња која је код њих 154 дана због ковид обољења.

- Она је више од четири и по мјесеца била везана за респиратор и била је у хроничном одвајању од респиратора и успјели смо након више од четири и по мјесеца да је одвојимо од респиратора - каже Ковачевић.

Ова прича треба да буде опомена да и даље поштујемо мјере и вакцинишемо се, јер се никада не зна када вирус може да врати снагу. Мањи је број пацијената који се упућују према Болници "Свети Врачеви", али и оних који су хоспитализовани.

Александра Радојичић, инфектолог у овој болници сматра да ће кретање људи током одмора направити проблем крајем љета.

Болница Добој лијечи 21-ог ковид пацијента и такође страхује од јесени.

- На јесен очекујемо поновно погоршање и пораст броја обољели - наводи Свјетлана Аџић, начелница Службе за епидемиологију добојске Болнице "Свети апостол Лука".

Само ако број вакцинисаних и прокужених у Српској буде од 60 до 70 одсто опште популације можемо очекивати да смо на добром путу за мирну и здравију јесен.