latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:22 | Аутор: Агенције

Македонија неће мијењати грб и дресове

Европска фудбалска унија одбација је жалбу грчког министра спорта Лефтериса Авгенакиса због грба македонске фудбалске репрезентације, наводећи да су и грб и скраћеница "МКД" у складу са Преспанским договором.

УЕФА је, писмено, обавијестила Грке да је скраћеница “МКД“ у складу са правилима Међународне организације за стандарде (ИСО) и самим тим у сагласности са Преспанским договором, односно трећим параграфом првог члана тог споразума.

Грчка је у суботу упутила жалбу УЕФА, тврдећи да је изглед дреса и прије свега грб у супротности са Преспанским договором, којим је окончан скоро три деценије дуг спор Атине и Скопља око имена Македоније. Од тог тренутка, држава се зове Сјеверна Македонија.

УЕФА је, истовремено, нагласила да неће дозволити да европски фудбал постане платформа за ширење политичких порука.

– Фудбалска федерација Македоније је независна и непрофитна организација, која је у регистар уписана као удружење и као такво не прима државни новац. Преспански договор обухвата инстутуције које финансира држава – рекао је македонски министар спољних послова Бујар Османи.

Османијева изјава услиједила је послије грчке жалбе УЕФА и захтијева да се дресова репрезентације Сјеверне Македоније уклони скраћеница ФФМ, тврдећи да је грб македонског савеза у супротности са договором који су премијери Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас потписали у Преспи 2018. године.