latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:33 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Вулин са њемачким послаником: Покушај мијењања Дејтона пријетња миру

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и посланик њемачког Бундестага из редова Љевице Александер Ној сагласни су да покушаји мијењања Дејтонског споразума представљају пријетњу по мир у БиХ, а тиме и у цијелој Европи.
Вулин разговарао са Нојем - Фото: СРНА
Вулин разговарао са НојемФото: СРНА

Ној, који је посланик од 2013. године и члан Одбора за одбрану у њемачком парламенту, рекао је да политика Брисела није искрена према Србији и да ЕУ не жели земље Балкана у свом пуноправном чланству, посебно не Србију, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Њемачки парламентарац истакао је да није могуће објаснити како то да је за Берлин и Брисел такозвано Косово држава, а да јавно одлучују шта све Приштина смије, а шта не смије да прихвати у разговорима са Београдом.

Он сматра да Берлин и Брисел не желе да се питање Косова и Метохије ријеши по мјери српских интереса, а да је он мишљења да то рјешење не треба да буде по мјери Приштине и западних земља.

Ној је нагласио да се неправда према Србима у Бундестагу "може ухватити голим рукама".

Вулин је захвалио Ноју за чврст став у заштити поштовања међународног права и храбрости да јавно говори о истини о Србији и тешком положају српског становништва ван матице.

Вулин је истакао да Кфор, тренутно, представља неопходну заштиту српског становништва на Косову и Метохију и указао је на опасност по мир у региону уколико би дошло до стварања такозване косовске војске.