latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:50 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

На улицама Бањалуке виђене лисице, змија, мишеви... (ВИДЕО)

Посљедњих дана на улицама Бањалуке виђене су лисице. У ужем центру града појавила се змија. Стручњаци кажу да појава мишева и змија у строгом центру има везе са редовним одржавањем града.
Змија у Бањалуци - Фото: РТРС
Змија у БањалуциФото: РТРС

Непријатно изненађење затекло је једног возача у центру Бањалуке, на паркингу у близини Храма Христа Спаситеља. Није ни могао замислити да ће крај аутомобила пронаћи ни мање ни више него змију. Стручњаци кажу да са топлијим временом змије излазе из својих станишта. Поједини грађани сматрају да разлога за страх нема, док су други врло опрезни.

Недавно је у Бањалуци, у градским насељима виђен и медвјед, а прије неколико дана и лисица. Стручњаци сматрају да лисица долази у приградска и градска насеља, јер залута у потрази за природним стаништем и храном, те да је то сасвим нормално. Ипак, појава мишева и змија у строгом центру града, у вези је са редовним одржавањем града.

- У Бањалуци има доста рушевних објеката и напуштених кућа које су идеално мјесто за мишеве који су пак плијен змија које се ту настане. Друга ствар је да се змије врло лако се могу пренијети и возилима - каже Игор Трбојевић, професор на бањалучком Природно-математичком факултету.

Редовно одржавање града, кошење и дератизација каснили су због неусвајања буџета, појашњавају из Градске управе.

- Било је кашњење оправдано или мање оправдано због буџета. Просто, неки су хтјели да пролонгирају да покушамо то да надокнадимо - каже градоначелник Драшко Станивуковић.

Ова ситуација још једном је показала неспособност и несналажење градоначелника, сматра Невен Станић, одборник Уједињене Српске у Скупштини града. Умјесто на дератизацију, новац је утрошен на одређене јавне набавке по доста већим цијенама.

- Што се тиче буџета, не може се сваљивати кривица на скупштинску већину, јер је градоначелник први човјек града - каже Станић.

Иако нема мјеста за претјерану забринутост, опрез грађана је неопходан. Апелује се на становништво да у случају да примијете лисицу, змију или неку другу животињу, позову надлежне службе.