latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:56 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Има ли у приједорској болници довољно серума против змијског отрова? (ВИДЕО)

Мјештани приједорског насеља Свале у страху су због змија које су се појавиле у њиховом мјесту. Кажу да змије све чешће долазе до њихових кућа. Прибојавају се да је ријеч о отровницама. Љекари апелују да је, у случају уједа, најважније брзо потражити медицинску помоћ. Има ли у приједорској болници довољно серума против змијског отрова?
Болница "Др Младен Стојановић", Приједор - Фото: СРНА
Болница "Др Младен Стојановић", ПриједорФото: СРНА

Због великог броја змија, ватрогасци су ових дана имали пуне руке посла. Кажу да змија има свуда - у стамбеним, пословним, подрумским и другим просторијама, игралиштима, па чак и у главној улици.

- Најчешће је у питању бјелоушка, али смо наилазили и на отровнице. Змија се може свагдје наћи - како у стамбеном простору, тако и у пословном. Било је и таквих интервенција - из пословних простора у главној улици, око пумпних станица, подстаница, чак и дјечијих игралишта, паркова - наводи Раденко Петрић, командир јединице за спасавање у Територијално-ватрогасно-спасилачкој јединици.

У случају уједа змије најважније је да се изврши адекватна имобилизација и да се потражи љекарска помоћ. У приједорској болници, која располаже са довољно серума против змијског отрова, кажу да је ових дана због уједа змије помоћ потражило неколико пацијената. Срећом, нико није био животно угрожен. Уједи змија најчешћи су у подручју екстремитета.

- Најважнија ствар код уједа змије је да се уради адекватна имобилизација, да се не покушава никакво подвезивање, расијецање, истискивање или било шта и да се то препусти стручним особама - појашњава Бојан Бојанић, специјалиста интерне медицине у ЈЗУ Болница "Др Младен Стојановић".

Срђан Пјевач, дежурни љекар у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Приједор, наводи да су у протеклој години забиљежена два уједа змије.

У циљу заштите, од посебног је значаја уредно одржавање окућнице. Ватрогасци располажу и специјалном опремом за хватање змија, које након лова односе и пуштају у њихово природно станиште.