latinica  ћирилица
15/06/2021 |  19:07 ⇒ 16/06/2021 | 08:27 | Аутор: РТРС

Договорена реконструкција моста преко Саве (ВИДЕО)

Осим што омогућавају бржи проток робе и путника, мостови са Хрватском, Републику Српску и БиХ приближавају Европској унији.
Обилазак градилишта моста на Сави (фото: twitter.com/MKPBiH) -
Обилазак градилишта моста на Сави (фото: twitter.com/MKPBiH)

Споразум о одржавању и изградњи мостова преко ријеке Саве, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и ресорни министар Хрватске потписали су у септембру прошле године.

Мост код Градишке требало би да буде завршен у мају сљедеће године, а мост у Свилају до краја јула. Постојећи мост у Брчком биће обновљен, а градиће се и нови.



Назире се крај вишедеценијском чекању на спону између Градишке и Окучана, односно Бањалуке и Загреба.

Мост преко ријеке Саве код Градишке требало би да буде завршен у мају сљедеће године. Почињу радови на приступној цести са хрватске стране, а покренута је иницијатива за интегрисаним граничним прелазом.

- Имали би једно задржавање, један пролаз, убрзани промет роба и путника што је циљ свих нас, спојили би БиХ са ЕУ - истакао је Митровић.

Осим моста код Градишке, од стратешког значаја је и мост у Свилају. Радовизапочети 2016. године, завршени су прошле године. У току је изградња граничног прелаза. Очекује се да ће први путник границу у Свилају прећи до краја јула.

- Он има употребну дозволу. Инвестиција је вриједна 22 милиона евра од чега пола финансира БиХ пола Хрватска - навео је Олег Бутковић министар мора, промета и инфраструктуре у Влади Хрватске.

Због ризичности, преко моста који повезује Брчко са Гуњом, теретна возила не саобраћају већ двије године.
Упоредо са његовом обновом, пет километара низводно градиће се нови мост.

То ће ријешити проблем саобраћајних гужви које у центру Брчког настају због граничног прелаза.

- Ми ћемо наставити да подржавамо овакве пројекте који се и реализују захваљујући финансијској подршци коју ЕУ даје - додао је Јохан Сатлер шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Митровић је нагласио да ће нови мост да повеже путеве од Бијељине до Брчког, а затим са аутопутем Београд Загреб.

-  И то је нешто што је врло битно како за Транспортну заједницу тако и за ЕУ, за Хрватску и за БиХ - додао је он.

Споразум о одржавању и изградњи 10 мостова преко ријеке Саве, Митровић и Бутковић потписали су у септембру прошле године. Споразум предвиђа да послови буду завршени у року од годину дана.