latinica  ћирилица
15/06/2021 |  19:09 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Зграда УИО није купљена, понуђач још није изабран (ВИДЕО)

Посланици Представничког дома БиХ насјели су на примјер манипулације говорницом ПДП-овог Бранислава Бореновића и обавезали Савјет министара да у року од седам дана донесе одлуку којом се поништава поступак јавне набавке, који је објавила Управа за индиректно опорезивање, за куповину пословног објекта у Бањалуци.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

РТРС је провјерио - поступак јавне набавке није окончан, а како се на посљедњи, од четири јавна позива од 2014. године, јавио само један понуђач са понудом знатно већом од расположивих средстава, Управа је о томе обавијестила Савјет министара.

У посјед ПДП-а очигледно је доспио Захтјев УИО за осигурање додатних средстава за трајно рјешавање пословног објекта за смјештај запослених у централној канцеларији и Регионалном центру Бањалука упућен Савјету министара. У писму су подсјетили да осигураних 38 милиона за куповину објекта није довољно, јер им је након четири тендера од 2014. понуђен само један објекат вриједан око 98 милиона. Бореновић тврди да зна и чија је то понуда.

- Пристигла је само једна понуда и гле чуда - од кума предсједавајућег Предсједништва БиХ - каже Бореновић.

На помен кума, стигла је несумњива подршка Бореновићевој иницијативи од СДА.

- То је врло симптоматично, објеручке ћемо прихватити закључак којим се тражи обустава процеса. Очигледно да су се многи уградили - рекао је посланик ове странке Шемсудин Мехмедовић.

На могућу манипулацију говорницом упозоравали су из СНСД-а. Предсједавајућа Клуба посланика ове странке Сњежана Новаковић Бурсаћ сумња у вјеродостојност података које је Бореновић изнио.

- Уколико је тачно што Бореновић говори, јавна набавка не може бити ни проведена - истиче она.

Слична упозорења стигласу и из ХДЗ-а.

- Изнесен је податак да је УИО прихватила понуду скупљу за 60 милиона КМ. Немате иинформације, осим да вјерујете колеги Бореновићу - рекао је Никола Ловриновић, посланик ХДЗ-а.

А они који јесу повјеровали Бореновићу за седам дана моћи ће да добију и званичну информацију да понуђач још није изабран.

- Зграда није купљена, цијели поступак још није завршен, не постоји било какав уговор у правцу куповине те зграде. Управа ће поступити у складу са одлуком Савјета министара - рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Захтјев УИО за осигурање додатних средстава за трајно рјешавање пословног објекта за смјештај запослених у централној канцеларијии и Регионалном центру Бањалука заснован је на повећању цијена некретнина од 2014, када су осигурана средства. Цијена поменуте некретнине само илуструје ту чињеницу, наводе из Управе и подсјећају да је око 7.000 запослениих распоређено на четири локације и да то отежава њихов рад.