latinica  ћирилица
15/06/2021 |  20:18 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

"За будућност Црне Горе": Из Резолуције брисати ријечи "геноцид"

Посланици Демократског фронта, Социјалистичке народне партије, Уједињене Црна Гора и Радничке партије поднијели су амандмане на Приједлог резолуције о Сребреници из којег се брише ријеч "геноцид".
Парламент Црне Горе (фото: Саво Прелевић) -
Парламент Црне Горе (фото: Саво Прелевић)

У једном од амандмана предвиђено је брисање ријечи "геноцид у Сребреници" и додавање ријечи "злочинима на простору БиХ и цијеле бивше Југославије", па би назив приједлога резолуције гласио "Резолуција о злочинима на простору БиХ и цијеле бивше Југославије".

Како је образложено, овим амандманима се осуђују сви злочини на територији БиХ и читаве бивше Југославије са пуним пијететом према свим жртвама и констатује се да су сви људи једнаки пред законом, не желећи да се прави разлика између жртава.

Тим амандманима се најоштрије осуђују сви злочини почињени током грађанских ратова у бившој Југославији, те охрабрују надлежне институције у процесуирању одговорних за ратне злочине почињене на територији Црне Горе за наведени период.

Прошле седмице амандмане су поднијеле и Демократе, али се у њима у први план ставља "геноцид" у Сребреници, па онда сви остали злочини на подручју бивше Југославије.

У амандману два Демократе су тражиле да се промијени првобитни назив резолуције и да гласи "Резолуција о геноциду у Сребреници и другим злочинима на простору бивше Југославије".