latinica  ћирилица
15/06/2021 |  21:03 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Завршен самит: Америка се вратила

У Бриселу је одржан самит Европске уније и Сједињених Држава, први од 2014. године. Намјера је да се оконча трговински рат који је избио током мандата предсједника Доналда Трампа.
Урсула фон дер Лајен и Џозеф Бајден (Фото: aa.com.tr) -
Урсула фон дер Лајен и Џозеф Бајден (Фото: aa.com.tr)

Америка се вратила, изјавио је Џозеф Бајден, предсједник САД током самита са лидерима ЕУ. Циљ овог самита је ресетовање односа у трансатлантском спору у претходне четири године, као и попуштање напетости након четири године администрације Доналда Трампа, који је имао знатно другачији однос према ЕУ.

Бајден је рекао да има одличне односе са НАТО и Европском унијом, знатно другачије од свог претходника.

Први конкретан резултат самита је успостављање заједничког трговинског и технолошког савјета ЕУ и САД. То је услиједило након договора о окончању 17 година дугог спора због субвенција конкурентним произвођачима авиона Боингу у САД и Ербасу у ЕУ. Двије стране сагласиле су се да субвенције буду замрзнуте на период од пет година.

- Желимо да проширимо наше трговинске односе и инвестиције, али и да избјегнемо нове неоправдане техничке баријере и како да сарађујемо на подручјима дигиталне технологије - изјавила је Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије. 

Неизбјежна тема били су и односи према Русији, а уочи сутрашњег сусрета руског и америчког предсједника.

- Русија је највећи сусјед ЕУ. Морамо да кажемо да су односи ЕУ и Русије у овом тренутку у негативној фази. Вољели бисмо да буду мало више предвидљиви - рекла је предсједница Европске комисије.

Амерички предсједник, Џозеф Бајден и руски Владимир Путин, састаће се сутра у Женеви на састанку који би, према Кремљу, требало да траје између четири и пет часова. Самит ће почети у 13.00 часова по средњоевропском времену у вили Ла Гранж.