latinica  ћирилица
16/06/2021 |  09:07 ⇒ 09:37 | Аутор: РТРС

Анталија - безбједна дестинација за туристе (ФОТО/ВИДЕО)

Турци чине све да се представе као сигурна дестинација за туристе, јавља репортер РТРС-а, Младен Вујиновић.
Младен Вујиновић - Фото: РТРС
Младен ВујиновићФото: РТРС

- Турци чине све да се ове године представе као безбједна дестинација за туристе, па ћете константно гледати њихова обавјештења о важности дезинфекције, а увјеравеће вас и да ће по вашем одласку све дезинфиковати, као што су учинили и прије него што сте дошли - истакао је наш репортер гостујући у Јутарњем програму.

У Турској је на снази још мјера обавезног ношења маске на отвореном простору као и полицијски час од 22 часа до 5 ујутру. Надају се да ће мјере бити ублажене од 21. јуна.

Оно што вам је неопходно када је ријеч о уласку у Турску је негативан PCR или антигенски тест, доказ о томе да сте прележали вирус корона или уколико сте вакцинисани, неопходно је да прође 14 дана од ревакцинације.

Неопходно је и да 72 часа пред полазак на пут попуните формулар који се може пронаћи на интернет страници register.health.gov.tr.

Процедура је једноставна и захтијева основно познавање енглеског језика. У поља се уносе име и презиме, број пасоша, датум и начин доласка у Турску, адреса смјештаја и земље у којима сте боравили у претходних 15 дана.

Анталија (Фото: РТРС)

Велики успјех Турска биљежи и са вакцинацијом, овдје су предност дали радницима у туризму, а укупно је до сада вакцинсано око 30 милиона Турака.

Чињеница је да се мјере настоје што строже поштовати и чињеница је да уз одлично турско гостопримство и прелијепо море можда на тренутак можете и заборавити на ситуацију са вирусом корона, али је опет велико питање колико ће све ове мјере утицати на мотивацију туриста да уопште љетују, а онда и да љетују у Турској.

Када је ријеч о самој пандемији ситуација је под контролом. Јуче, 15. јуна је од више од 220.000 тестираних позитивно било њих шест хиљада. Данима је тај број нових случајева испод пет одсто од укупног броја тестираних, што охрабрује.

Опширније о условима љетовања у Турској у прилогу: