latinica  ћирилица
16/06/2021 |  09:23 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Дрецун: Курти у Бриселу покушао да "Прешевско питање" укључи у дијалог

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти у Бриселу извео опасан политички маневар и покушао на мала врата да у дијалог Београда и Приштине уведе питање статуса Албанаца и Бошњака на југу Србије.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да је Курти отворени великоалбански сепаратиста и отворени националиста који има јаку залеђину и зато наступа на начин како је то учинио јуче у Бриселу.

- Гдје је јуче био дневни ред састанка? Није га било. Он је дошао да испостави захтјеве и да провоцира - рекао је Дрецун.

Он је нагласио да је екстремистичка реторика албанских политичара условила велики број инцидената у српским срединама од почетка године, а да Србија никако не смије да насједа на провокације, већ ће наставити да разговара.

- Ми не можемо да кажемо - нећемо да разговарамо. Да не бисмо дали простора за екстремне идеје, попут оне да ставе сјевер под контролу својих безбједносних снага и слично, не смемо да насједнемо на провокацију, да Срби прекину договоре - рекао је он за Телевизију "Пинк".

Дрецун је додао да ће Србија на наредном састанку са Приштином морати отворити низ нових питања, међу којим је питање обавезног служења војног рока на Косову због Срба који би тим били обухваћени, о томе шта би се десило ако би се те снаге појавиле на сјеверу Космета или укључили у обезбјеђење српских светиња.

- Курти неће да разговара. Он хоће да ми признамо Косово и да он нас призна, а при том ради шта хоће и не поштује ни сопствени Устав - рекао је Дрецун.

Он је најавио да ће Одбор за Косово и Метохију у петак имати озбиљну анализу ситуације на Космету и о оном што се дешавало у Бриселу.

Наставак дијалога Београда и Приштине доживио је јуче фијаско јер је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти на састанак са предсједником Србије Александром Вучићем дошао са низом захтјева, међу којима је било и то да Београд призна самопроглашено Косово, а при том је јасно ставио до знање да Косово не планира да испуни било шта што је раније договорено.

Наставак дијалога најављен је за крај јула.