latinica  ћирилица
16/06/2021 |  09:55 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

Причинили материјалну штету Меџлису Исламске заједнице у Новом Граду

Полицијски службеници ПУ Приједор поднијели су извјештај Окружном јавном тужилаштву Приједор о почињеном кривичном дјелу против лица Ј.К. из Бихаћа, због постојања основа сумње да је починило кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења и кривично дјело повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.
Полиција Републике Српске (Фото:princip.news) -
Полиција Републике Српске (Фото:princip.news)

Извјештај је поднесен и против лица Р.К. из Новог Града, због постојања основа сумње да је починило кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица и кривично дјело проневјера.

- Осумњичени Ј.К. се терети да је као лице именовано за заступање Исламске заједнице у Новом Граду, у периоду од априла 2015. године до фебруара 2019. године, са жиро рачуна за унутрашњи платни промет који је отворио у банци у Бихаћу, сукцесивисно подигао новац у износу од 114.890,00 КМ, који је као новчана доплата за размјену земљишних парцела требао бити уплаћен на посебан рачун Меџлиса Исламске заједнице Нови Град и потрошен за куповину некретнине - истиче се у саопштењу.

Наведени новчани износ осумњичени је евидентирао као приход у благајни Меџлиса, а потом као лице овлаштено за располагање новчаним средствима, подигао новац из благајне у износу од 113.369,40 КМ, прибављајући на тај начин противправну имовинску корист за себе и за друга лица.

У саопштењу се додаје да се осумњичени Ј.К. такође терети да је без сертификата водио књиговођство Меџлиса, а сачињену књиговодствену документацију овјеравао код овлаштеног књиговође.

- Осумњичени Р.К. се терети да је у периоду од марта 2015. до фебруара 2019. године, обављајући дужност благајника и секретара, прибављајући противправну имовинску корист за себе и друга лица, из благајне Меџлиса исплатио новац у укупном износу од 37.374,00 КМ, који је ненамјенски потрошен - саопштено је из ПУ Приједор.

На овај начин осумњичени су оштетили Меџлис Исламске заједнице у Новом Граду за укупан износ од 150.743,40,00 КМ.